Němcová: Pokuty poslancům za neúčast při jednáních zatím nejsou nutné

Miroslava Němcová

Miroslava Němcová Zdroj: ctk

Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová v současné době obecně není pro zavádění pokut pro poslance, kteří se neúčastní jednání sněmovny. Zatím spíše hodlá na předsedy sněmovních klubů apelovat, aby na docházku svých poslanců dohlédli. Připouští ale, že tlak veřejnosti by si mohl sankce vynutit.

Předsedkyně ale souhlasí s tím, že nepřítomnost ministrů při interpelacích by neměla být běžnou praxí. Není to ale podle ní jen věc současného volebního období a vystupování ministrů ve sněmovně by mělo být hlavně součástí hodnocení jejich práce premiérem.

Schůzku s předsedy poslaneckých klubů Němcová plánuje na září. Pokud by se ale situace s nepřítomnostmi i potom zhoršila, připouští, že by sama mohla navrhnout přísnější režim včetně možnosti postihů. Otázkou ale zůstává, jak by se k takovému návrhu postavila sněmovna, která by jej musela schválit.

Od opozice jsou téměř na každé sněmovní schůzi slyšet výtky na adresu některých ministrů za to, že nechodí na interpelace. Komunisté dokonce neúspěšně navrhovali vložit do jednacího řádu za jejich absence desetitisícovou sankci, pokud se neomluví ze závažných důvodů.

O úpravu sankcí za neomluvené absence se snažil před koncem minulého volebního období někdejší předseda sněmovny Miroslav Vlček (ČSSD). Navrhoval, že pokud by se poslanec nebo senátor neúčastnil bez řádné omluvy tří jednacích dnů, ztratil by nárok na třetinu platu. Rozhodovaly by mandátové a imunitní výbory. Občanští demokraté poukazovali tehdy na to, že neomluvené absence podle nynějšího zákona postihnout lze. Sněmovna ale neurčila orgán, který by se tím zabýval.