Nemocnice hledají desítky milionů na nové roboty

Zdravotnictví, operace

Zdravotnictví, operace Zdroj: 7 Brno

České pionýry robotické chirurgie čeká investice do nových přístrojů. Pro starší typ robotu da Vinci Standard se totiž přestávají vyrábět adaptéry a jednorázové nástroje. Nevyhovují evropské směrnici pro zdravotnické prostředky, která začne platit za rok.

„Nemocnice mohou nadále používat operační systém da Vinci Standard, ovšem technická podpora bude záviset na dostupnosti součástek,“ potvrdila deníku E15 Lauren Burchová, mluvčí výrobce robotů firmy Intuitiv Surgical.

Pokudy by chtěly všechny nemocnice roboty měnit, budou celkem potřebovat přes sto milionů korun. Centra robotické chirurgie jsou dnes v sedmi českých nemocnicích. Každý z robotů stál kolem 50 milionů korun. Tři české nemocnice už nový typ robotu mají. Výměnu nyní plánují například i v nemocnici společnosti Agel v Novém Jičíně.

„Pokud budou zdravotní pojišťovny nadále hradit tento druh péče, rozhodně máme v plánu do obnovy operačního přístroje v budoucnu investovat,“ uvedla mluvčí skupiny Agel Hana Szotkowská.

V souvislosti s obnovou ale může robotů i ubýt. „Stojíme před zásadním rozhodnutím, zda dále udržet a rozvíjet program robotických operací, nebo tento program dočasně či trvale ukončit,“ tvrdí mluvčí Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně Šárka Urbánková.

Jediným důvodem k ukončení robotických operací by byly finance. Podstatné je, kolik budou zdravotní pojišťovny za tyto operace platit. „V posledních letech docházelo k výrazným restrikcím ze strany pojišťoven, které vedly k významnému omezení počtu výkonů,“ uvádí Urbánková.

Celkem bylo v Česku dosud provedeno zhruba sedm tisíc robotických operací, většinou prostaty. Nejvíce jich bylo v roce 2011, od té doby počty klesají.

Zakázky na obnovu robotů zřejmě minou společnost Hospimed, která dříve operační roboty da Vinci v ČR a dalších zemích prodávala. Firmu Jindřicha Řeháka, zprofanovanou korupční kauzou Davida Ratha, vyšachoval přímo americký výrobce Intuitive Surgical. Ten si letos v lednu založil v Česku vlastní zastoupení. „Považuje Českou republiku a Slovensko za důležité strategické trhy,“ říká Burchová.

Trable v Americe
Intuitive Surgical čelí doma ve Spojených státech dramatickému poklesu akcií. Zatímco v letech 2006 až 2012 vzrostla jejich cena pětinásobně, letos v únoru přišel zvrat. Akcie spadly o třetinu kvůli zprávě, že americká kontrolní agentura FDA prošetřuje nárůst počtu hlášení poškození pacientů, souvisejících s robotickými operacemi, včetně 70 úmrtí od roku 2009. Intuitive Surgical se snaží zastavit propad nákupem vlastních akcií. Investoval do něj už 1,5 miliardy dolarů. „Firma přežije, ale asi ne v současné podobě,“ řekl pro Bloomberg Erik Gordon, profesor obchodu z Michiganské univerzity v Ann Arboru. „Užívali si let rozkvětu, kdy byli lékaři i pacienti ohromeni myšlenkou, že roboty změní chirurgy v superchirurgy. Teď se lidé, kteří operace platí, důrazně ptají, jestli roboty stojí za náklady navíc,“ uvedl Gordon.

Ramena operačního robotu ovládá chirurg konzolou. Podobně jako při laparoskopii má pacient po operaci jen malé jizvy. Robot má ale místo rovných tyčí ohebná ramena, která simulují pohyb lidských paží, a mimo jiné eliminuje třes chirurgových rukou.

Podle kritiků je ale u nás robotů mnoho. „Rozhodně by bylo výhodnější, aby ČR měla pouze dvě až tři centra robotické chirurgie, tak jako je tomu u mnoha jiných oborů,“ řekl deníku E15 ředitel Fakultní nemocnice v Motole Miloslav Ludvík. Bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger si představoval, že by se robotické operace mohly stát nadstandardem, na který by si pacienti připláceli. Podobně uvažuje i ministr Holcát.

Robotická operace nádoru prostaty stojí v Česku zdravotní pojišťovny zhruba 120 tisíc korun, laparoskopická asi 40 tisíc.
Po robotické operaci je menší riziko dlouhodobé inkontinence a ztráty erekce.

Počítače v medicíně ukládají, zobrazují, analyzují a léčí

Robotická cévní chirurgie na Homolce sklidila uznání v USA