Nezaměstnanost klesla více, než se čekalo. Je na úrovni 5,2 procenta

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Archiv E15

Nezaměstnanost v Česku v červnu klesla z květnových 5,4 procenta na 5,2 procenta. Uchazečů o práci bylo zhruba 384 tisíc, nejméně od prosince 2008. Oznámil to dnes Úřad práce ČR. Pokles překonal i odhady analytiků. Nezaměstnanost vytrvale klesá od února, meziročně se snížila o jeden procentní bod.

Za poklesem stojí podle zprávy úřadu stejně jako v předchozích měsících posilování české ekonomiky či sezonní práce. „Zároveň se rozběhla turistická sezona,“ doplnila generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková. Volných míst v nabídce úřadu v červnu přibylo téměř o pět na zhruba 134 tisíc. Bylo jich tak nejvíce od září 2008, tedy od doby před prohloubením světové hospodářské krize.

Rekordní počty míst hlásily i regiony s nejvyšší nezaměstnaností. „Například na Ústecku evidoval Úřad práce ČR nejvíce volných míst od ledna 2001 - celkem 7587,“ sdělil ředitel odboru zaměstnanosti úřadu Jan Karmazín.

Oslovení analytici odhadovali, že nezaměstnanost klesne pouze na 5,3 procenta, a bez sezonních prací by podle nich stagnovala. V červenci již čekají nárůst nezaměstnanosti kvůli nástupu absolventů na trh práce. V červnu ještě absolventi a mladiství podle Úřadu práce celkovou statistiku výrazně neovlivnili. Bývalých studentů bylo mezi nezaměstnanými přes deset tisíc, což bylo výrazně méně než v předchozích letech, třeba ve srovnání s červnem 2013 o polovinu méně.

Trh práce však podle analytika Komerční banky Marka Dřímala začíná narážet na své limity. „Volných míst je sice 134 tisíc, ale firmy mají problém nalézt vhodné kandidáty. Logickým krokem je proto zvyšování mezd. Poprvé od intervencí ČNB se letos firmám snižuje ziskovost právě na úkor růstu platů,“ sdělil. Nezaměstnanost podle něj může v létě mírně vzrůst, ale na podzim se vrátí na 5,2 procenta. V prosinci asi dosáhne 5,7 procenta, což by bylo meziročně o půl procentního bodu méně.

V jednotlivých regionech je nezaměstnanost opět nejnižší v Plzeňském kraji, kde činila 3,7 procenta. I v několika dalších regionech se ale také dostala pod čtyři procenta. Nejvyšší je stále v Ústeckém kraji s 8,3 procenta. V rámci okresů byla nejnižší nezaměstnanost na Rychnovsku, a to 1,9 procenta, a nejvyšší s 11 procenty na Mostecku.

Na jedno volné místo ke konci června připadalo v Česku 2,9 uchazeče. Největší počet lidí na jedno místo byl na Karvinsku, celkem 13,8. Nejmenší konkurence byla na Rychnovsku, kde bylo dokonce méně uchazečů než nabízených prací, takže na jedno místo připadalo 0,8 uchazeče. Obecně měli zaměstnavatelé v Česku největší zájem o různé pomocné pracovníky, montážní dělníky, řidiče, pracovníky ostrahy, kuchaře, obsluhu pojízdných zařízení, slévače, svářeče či prodavače.

Ve srovnání s ostatními zeměmi Evropské unie mělo Česko podle údajů za květen nejnižší nezaměstnanost. Dlouhodobě se drží pod unijním průměrem nezaměstnanosti, který činí více než osm procent.

Analytici: Trh práce začíná narážet na své přirozené limity
Trh práce začíná podle analytiků narážet na své přirozené limity, ekonomika se blíží stavu plné zaměstnanosti. V dalších měsících může nezaměstnanost dále klesat, ale mírnějším tempem než dosud. Podle ekonomů se také dá očekávat další zrychlení růstu mezd. Firmy v některých regionech jen s velkými obtížemi hledají nové zaměstnance.
Růstu zaměstnanosti nadále pomáhá pokračující růst ekonomiky. „Jinak ale trh práce začíná narážet na svoje limity. Volných pracovních míst je sice 134 tisíc (nejvíce od září 2008), ale firmy mají problém nalézt vhodné kandidáty,“ uvedl analytik Komerční banky Marek Dřímal. Logickým krokem je proto podle něj zvyšování mezd, poprvé od intervencí ČNB se letos firmám snižuje ziskovost právě na úkor růstu platů.
Hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek upozorňuje, že pokles nezaměstnanosti není rovnoměrný v rámci České republiky. „Zatímco ve středočeských okresech Beroun, Kladno, Kolín či Mělník klesl podíl nezaměstnaných za poslední dva roky o více než dva procentní body, na Vysočině, v Karviné a Ostravě bylo snížení nezaměstnanosti méně výrazné,“ říká Marek.