Nezaměstnanost v Česku klesla, uchazečů o práci je nejméně od června 1997

Úřad práce ČR

Úřad práce ČR Zdroj: profimedia.cz

Nezaměstnanost v Česku v říjnu opět klesla, a to na 2,8 procenta. Bez práce bylo nejméně lidí od června 1997, o zaměstnání se ucházelo 215 622. Počet volných pracovních míst vzrostl na téměř 316 900, oznámil Úřad práce ČR. Analytici podobný vývoj očekávali. Letos v září činila nezaměstnanost tři procenta a loni v říjnu 3,6 procenta.

„V uplynulém měsíci trval masivní zájem zaměstnavatelů o nové zaměstnance. Nadále pokračují sezonní práce a zároveň ještě doznívá turistická sezóna,“ uvedl úřad. V říjnu se o práci ucházelo o 8709 lidí méně než v září a o 55 551 osob méně než před rokem.

„Míra nezaměstnanosti podle našich odhadů dosáhla minima tohoto roku a v následujících měsících by měla začít opět růst. Hlavním důvodem bude ukončování sezónních prací jak v zemědělství, tak ve stavebnictví,“ uvedl analytik Raiffeisenbank František Táborský.

„Podle naší prognózy letošní průměrná míra nezaměstnanosti dosáhne 3,2 % a v příštím roce očekáváme nepatrný nárůst na 3,3 %,“ doplnil Táborský. 

Klesá jak počet, tak i podíl dlouhodobě nezaměstnaných uchazečů. Za uplynulý rok se snížil v meziročním srovnání podíl těch, kteří jsou bez práce déle než 12 měsíců, o 7,6 procentního bodu, ve srovnání s rokem 2016 pak o více než 11 procentních bodů. „Tato čísla potvrzují, že se Úřadu práce ČR daří umisťovat na trh práce i ty klienty, kteří už například ztratili motivaci a nemají zájem pracovat,“ podotkla generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

Nejnižší, 1,8 procenta, je míra nezaměstnanosti v Pardubickém kraji, v Jihočeském a Plzeňském kraji pak činí 1,9 procenta a v Praze dvě procenta. Naopak nejvyšší, 4,4 procenta, je v Moravskoslezském kraji, v Ústeckém kraji dosáhla 4,3 procenta. Vyšší počet lidí bez práce než volných pracovních míst je v krajích Ústeckém, Jihomoravském, Olomouckém a Moravskoslezském.

Mezi okresy je na tom nejlépe Rychnov nad Kněžnou s nezaměstnaností 1,1 procenta, v Praze-východ je to 1,2 procenta a na Jindřichohradecku 1,3 procenta. Na opačném konci tabulky je okres Karviná s mírou nezaměstnanosti s 6,8 procenta. Podíl nezaměstnaných osob stejný nebo vyšší než republikový průměr mělo 28 regionů.

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo v říjnu 75 okresů, nejvyšší Pelhřimov o 12 procent. Naopak nezaměstnanost vzrostla ve dvou regionech - na Jindřichohradecku a Sokolovsku.

V říjnu evidoval ÚP ČR 316 884 volných pracovních míst, což je o 752 více než v září a o 107 018 více než před rokem. Nejvíce volných pozic chtějí obsadit zaměstnavatelé v Praze, a to 63 181. Nejméně je to v Karlovarském kraji, zhruba 8250. Na jedno volné pracovní místo připadá v průměru 0,7 uchazeče. Z toho nejvíce na Karvinsku (5,1) a v okrese Ústí nad Labem (3,6).

Zaměstnavatelé měli v říjnu největší zájem o dělníky v oblasti výstavby budov, pomocníky ve výrobě, montážní dělníky, uklízeče a pomocníky v hotelích a dalších objektech, řidiče nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel, obsluhu vysokozdvižných vozíků a skladníky, svářeče, řezače plamenem, páječe, nebo kuchaře (kromě šéfkuchařů) a pomocné kuchaře, uvedl úřad.

Tradičně velká poptávka je také po technických profesích napříč všemi obory. Právě v této oblasti se zaměstnavatelé podle ÚP ČR nejčastěji potýkají s problémem najít kvalifikované zaměstnance. Podle Sadílkové už řada zaměstnavatelů flexibilně zareagovala na nedostatek pracovních sil a přikročila k úpravě svých požadavků tak, aby odpovídaly současnému trhu práce. „Tak například v současně době už tak striktně nevyžadují úplnou profesní způsobilost, dosaženou úroveň vzdělání, získání konkrétní kvalifikace a praxi v oboru nabízeného pracovního místa. Důležitý je pro ně především zájem nových zaměstnanců o danou pozici, ochota učit se novým věcem, spolehlivost, flexibilita a chuť pracovat,“ dodala.