Neziskový sektor v Česku byl hodnocen jako třetí z 29 zemí

azylový dům

azylový dům Zdroj: ctk

Občanský a neziskový sektor v Česku se v každoročním hodnocení svého stavu a rozvoje, které zastřešuje Americká agentura pro mezinárodní rozvoj (USAID), umístil na třetím místě z 29 hodnocených zemí střední a východní Evropy a Euroasie. Před ním skončily Estonsko a Polsko. Na dnešní tiskové konferenci to řekl Marek Šedivý, prezident Asociace veřejně prospěšných organizací ČR (AVPO).

Statistické údaje ukazují, že neziskový sektor v posledních letech roste a v některých ukazatelích se už vrátil na úroveň roku 2008, tedy před ekonomickou krizí. V hodnocení se porovnává například stabilita neziskového sektoru, úroveň legislativy či finanční zajištění neziskových organizací. Asociace veřejně prospěšných organizací je pro toto hodnocení partnerskou organizací USAID v Česku.

Celkové skóre Česka za rok 2014 zůstalo stejné jako v předchozích dvou letech. Zlepšila se organizační základna. „Lidé a neziskovky se více zapojují do veřejného života. Hodně pomohly troje volby, které loni byly, a také aktivity mladých lidí komunikujících na sociálních sítích,“ uvedl Šedivý.

Na základě osobních zkušeností ze zahraničí si myslí, že tuzemský neziskový sektor funguje velmi dobře. „Myslím, že Estonsko a Polsko jsou sebevědomější. Více si v tom hodnocení věří,“ poznamenal k zemím, které byly hodnoceny lépe než Česká republika. Poznamenal, že na druhé straně se stav neziskového sektoru zhoršil na Slovensku a v Maďarsku.

13 miliard z rozpočtu

Z veřejných zdrojů v roce 2013 nestátní neziskové organizace získaly 12,7 miliardy korun, což je o miliardu více než v roce 2012. Údaje za loňský rok ještě nejsou k dispozici. Nejvíce je podporovaný amatérský sport, do tělovýchovy směřovalo 40 procent veřejných dotací. „Dlouhodobě rostou dotace do sportu a tělovýchovy, naopak klesají pro ochranu životního prostředí a zdravotnictví,“ uvedla konzultantka Českého statistického úřadu (ČSÚ) Zuzana Prouzová z Centra pro výzkum neziskového sektoru Masarykovy univerzity v Brně.

Od individuálních dárců neziskové organizace získaly podle nejnovějších známých údajů z roku 2012 11,2 miliardy korun, přičemž zhruba polovina byla poskytnuta ve formě dobrovolnické práce. Od firemních dárců to byly přibližně 4,3 miliardy korun. „Individuální dary rostou, ale stále nedosahují úrovně z roku 2008. U firemních už byla tato úroveň překročena,“ uvedla Prouzová. Také předběžné údaje za léta 2013 a 2014 podle ní ukazují, že neziskový sektor roste a celkově je na tom lépe.