Nové penze mohou nabízet i amatéři

ilustrační foto

ilustrační foto

Až se Čechům v lednu příštího roku se startem důchodové reformy otevřou nové penzijní fondy založené pod taktovkou státu, bude to mít jeden háček. Prodejci smluv o vstupu do takzvaného druhého pilíře penzí ještě nebudou mít odbornou kvalifikaci. K prodeji v zásadě postačí čestné prohlášení o odbornosti. Lidé z trhu přitom odhadují, že jen v příštím roce do druhého pilíře vstoupí minimálně půl milionu Čechů.

Nízké kvalifikační požadavky se nelíbí finančním poradcům. Jednak jim může přibýt konkurence, navíc tvrdí, že noví prodejci mohou kazit trh – vnucovat vstup do druhého pilíře i lidem, pro něž není výhodný. „Obáváme se, že podmínky povedou k vytvoření jednorázových obchodních struktur, které budou distribuovat druhý pilíř bez ohledu na zájmy klienta nebo dobrou pověst trhu,“ říká Jan Lener z Broker Consultingu. Analytik KZ Finance Marek Janšta podotýká, že z druhého pilíře, i když je dobrovolný, již není možné vystoupit. „Měli by ho tak jednoznačně nabízet jen ti, kdo mu dokonale rozumí,“ zdůraznil.

O druhém důchodovém pilíři si také přečtěte:

Česká národní banka potvrzuje, že platné předpisy způsob prokazování odbornosti pro prodej penzijních produktů v přechodném období do konce roku 2013 neupravují. Odbornou zkoušku budou muset prodejci složit podle zákona až od roku 2014, uvedla Petra Hájková z tiskového oddělení ČNB. „Za dodržování pravidel pro distribuci produktů penzijního spoření včetně odborné způsobilosti investičních zprostředkovatelů odpovídá penzijní společnost,“ dodala.

Nejvíce lidí ovšem do nových penzijních fondů vstoupí v první polovině příštího roku. Poté totiž bude vstup pro lidi starší 35 let uzavřen.

Janšta považuje za neuvěřitelné, že v rozhodující fázi důchodové reformy budou prodejci důchodového spoření prokazovat odbornost čestným prohlášením. To by se podle něj mělo ještě změnit. „Pokud se tak nestane, budeme muset svou účast na zprostředkování důchodového spoření zvážit. Nechceme být do budoucna spojováni s firmami účelově založenými na jeden rok, které si udělají z důchodové reformy krátkodobý byznys,“ uvedl.

Význam kvalifikace prodejců si uvědomují i banky, které chtějí fondy zakládat. „Korektní poradenství bude klíčové. Rozhodnutí o vstupu do druhého pilíře vyžaduje kvalitní analýzu – klientovo ano či ne je nevratné,“ řekl člen představenstva ČSOB Petr Hutla.

Jak bude vypadat penzijní systém od příštího rokuJak bude vypadat penzijní systém od příštího roku | E15

Fondy se poperou o penzijní miliardy

Pokud by půl milionu Čechů v příštím roce vstoupilo do nového druhého pilíře penzijního systému, mohlo by se v něm nastřádat až 7,5 miliardy korun. Není divu, že většinu finančních skupin na českém trhu při skomírajícím zájmu veřejnosti o vkladové a úvěrové produkty tento systém zajímá. Z odpovědí na dotazy deníku E15 vyplývá, že druhý pilíř zvažuje provozovat jedenáct skupin, z toho šest jich je definitivně rozhodnutých. Mezi nimi jsou majitelé stávajících penzijních fondů plus dva noví hráči.

O druhém pilíři není definitivně rozhodnuta například ČSOB. „Analyzujeme, zda fondy druhého pilíře zapojíme do své nabídky,“ sdělil člen představenstva banky Petr Hutla. ČSOB prý chce mít dostatečnou míru jistoty, že podmínky reformy, tak jak jsou nyní schváleny – zejména datum spuštění – zůstanou zachovány. Třetího pilíře, tedy fondů vzniklých transformací existujícího penzijního připojištění, se ČSOB účastnit chce.

Podobný postoj zastává Axa, která třetí pilíř chce a druhý zatím zvažuje. Podle mluvčího Marka Zemana rozhodnutí padne do poloviny příštího roku. Mluvčí Generali Jiří Cívka uvedl, že nyní se pojišťovna soustředí na transformaci třetího pilíře. „Detailně analyzujeme možnosti a do druhého pilíře se pravděpodobně zapojíme,“ řekl.

Kdo půjde do druhého penzijního pilířeKdo půjde do druhého penzijního pilíře | E15

Účast v druhém pilíři zvažují dvě banky, v jejichž skupině zatím penzijní fond není. „Penzijní fond nám v naší nabídce chybí a mohu tedy potvrdit, že pracujeme na jeho spuštění. Zatím jsme ale jen v úvodní fázi celého administrativního procesu, proto zatím nebudeme říkat žádné bližší detaily,“ řekl mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň.

„Studujeme podmínky a zvažujeme další možné kroky,“ uvedl mluvčí UniCredit Bank Petr Plocek. Podle informací z trhu se ale UniCredit spíše než k založení vlastního fondu nyní přiklání k majetkovému vstupu do existujícího fondu. Spekulovalo se, že o novou penzijní společnost by mohla mít zájem také skupina Wüstenrot, její mluvčí Kateřina Bílá to ale odmítla.

Společnosti musejí žádost o povolení k provozování penzijního připojištění prostřednictvím transformovaného fondu doručit České národní bance do 28. února. Do konce června pak musejí společnosti doručit žádost o účast ve druhém pilíři.

Penzijní společnosti a analytici oslovení deníkem E15 odhadují, že se příští rok do druhého pilíře zapojí 450 tisíc až dva miliony lidí. Většina odhadů se pohybuje na dolní hranici.