O STAN usiluje ANO. Lidovci také

Martin Půta

Martin Půta Zdroj: CTK

Až v roce 2017 vyprší hnutí Starostové a nezávislí smlouva o celostátní spolupráci s TOP 09, s níž má i společný poslanecký klub, další dohodu už zřejmě neuzavře.

„Mně by přišlo velice zvláštní zakončovat jednu smlouvu tím, že bychom uzavírali nějakou jinou smlouvu s nějakým jiným politickým subjektem,“ uvedl koncem minulého týdne na sněmu hnutí liberecký hejtman Martin Půta. Funkci předsedy STAN si před půlrokem kvůli trestnímu stíhání pozastavil, úřadujícím lídrem zůstává Jan Gazdík.

Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg i první místopředseda strany Miroslav Kalousek přesto věří v pokračování spolupráce. STAN má nápadníků více než dost, může si vybírat mezi dalšími parlamentními stranami, jako jsou ČSSD, ANO, lidovci či ODS.

ANO i Starostové a nezávislí lidem ukazují, že politika může být lidem blíž

„My vás rádi máme, doufám, že vy nás také,“ svěřil se delegátům sněmu předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Jan Hamáček z ČSSD uvedl, že si práce starostů a starostek velmi váží. I když jsou tyto partaje v parlamentu v opačných táborech, na regionální úrovni dokážou nalézt společnou řeč. „ANO i Starostové a nezávislí lidem ukazují, že politika může být lidem blíž a nemusí být jen výtahem k moci,“ přesvědčoval Jaroslav Faltýnek, druhý muž hnutí Andreje Babiše.

Šéf ODS Petr Fiala by si se STAN rád vyzkoušel nemanželský poměr. „Nepřijel jsem na váš sněm v roli ženicha, který rovnou nabízí svatbu,“ prohlásil. Zatím je jasné pouze to, že hnutí půjde napřesrok v krajských volbách na severu Moravy s Ostravakem. O dalších převolebních či povolebních spojenectvích sněm oficiálně nejednal.

V programové debatě zazněl požadavek za zavedení domovského práva, které by sblížilo obce a občany. Delegáti často kritizovali vládu, která je „udržovací a Česko nikam neposunuje“. Plánovaný deficit státního rozpočtu v době růstu označili za alarmující.