O vítězi rekonstrukce Buštěhradu rozhodla komise za 15 minut

Buštěhradský zámek

Buštěhradský zámek Zdroj: CTK

V kauze předražené opravy buštěhradského zámku se objevila další skutečnost, která jen podtrhuje nestandardnost postupu bývalého vedení Středočeského kraje v čele s obviněným poslancem Davidem Rathem. Zhotovitele zakázky vybírala komise pouhých 15 minut.

„Od doby, kdy komise zasedla, ukončila jednání a podepsala protokol, uplynulo 15 minut. Což je u projektu za 180 milionů, kterého se účastní několik firem, doba skutečně překvapivá,“ uvedla předsedkyně kontrolního výboru Středočeského kraje Dagmar Nohýnková. Za tu dobu se podle ní nedá udělat ani potřebná související administrativa. „Je to určitě podezřelé, zeptám se a prověřím to,“ sdělila serveru E15.cz hejtmanka Středočeského kraje Zuzana Moravčíková.

:

Vítězem zakázky se stala Konstruktiva Branko, jejímiž subdodavateli měli být stavební firma Fisa ze Slaného a firma Puro-Klima dodávající zdravotnické přístroje.

Podle středočeské ODS by mělo současné vedení kraje žádat náhradu škod, které měly v souvislosti s opravou buštěhradského zámku vzniknout. Podle hejtmanky však projekt předražen nebyl, chce ale počkat na závěry policie. Zatím prý informace o předražení nemá.

Moravčíková by se naopak ráda vypořádala se svým stranickým kolegou, zastupitelem a blízkým spolupracovníkem Davida Ratha Markem Semerádem, který si stále drží výhodnou smlouvu při zastupování Středočeského kraje v Bruselu. Kraji fakturuje měsíčně 90 tisíc korun, disponuje služebním vozem Škoda a má v Bruselu placený byt, a to i přesto, že tam jezdí pouze na deset dní v měsíci. Smlouvu s ním sepisoval David Rath.

David RathDavid Rath | ctk

Semerád, který je starostou Cerhenic a podniká v oblasti získávání dotací, v Bruselu Středočeský kraj zastupuje od roku 2008. „Po celé čtyři roky poukazujeme na to, že nikdo neví, co pan Semerád v Bruselu dělá. Měl by prezentovat kraj, propagovat cestovní ruch a zprostředkovávat strategické informace. Každý měsíc předkládá informace z Bruselu, kde však o jeho aktivitách není ani zmínka,“ upozornil místopředseda výboru pro sociální věci Tomáš Havlíček.

Dodal, že ODS od rady kraje požaduje okamžité ukončení smlouvy, zastavení proplácení faktur, prověření odvedené práce a vrácení peněz, za které Semerád nic neodpracoval. „K tomuto jsme vyzvali dopisem i hejtmanku Moravčíkovou,“ řekl místopředseda. Moravčíková poznamenala, že kroky směřují k tomu, aby byla mandatorní smlouva se Semerádem ukončena dohodou k 31. srpnu. „Jiným způsobem, než dohodou, ji podle právníků není možné vypovědět,“ řekla serveru E15.cz.

Rozhodnutí, jaký bude další osud Buštěhradského zámku, nechává na příštím vedení Středočeského kraje. Kraj zvažuje navrácení objekt původnímu majiteli, městu Buštěhrad. To však o památku nestojí.