Objem veřejných zakázek vzrostl na 192 miliard korun. Vede stavebnictví

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta E15

Objem veřejných zakázek za první pololetí vyrostl o 43,3 procenta. Celkem se vypsaly tendry za 191,7 miliardy korun. Pohyb je patrný zejména ve stavebnictví. Bez zakázek společnosti ČEPRO by ale růst dosáhl sotva sedmi procent, uvádí analýza společnosti CEEC Research.

Vývoj však výrazně ovlivnily tři velké zakázky společnosti ČEPRO v celkové hodnotě 88,4 miliardy korun. Pokud by ze statistiky vypadly, objem veřejných zakázek by reálně vzrostl o 6,7 procenta. Celkem veřejné instituce v prvním pololetí zadaly 5960 zakázek.

Firmy se navíc mohly během prvních šesti měsíců letošního roku ucházet o celkem 4330 nově vyhlášených státních zakázek, což představuje meziroční nárůst o 20,5 procenta. Jejich hodnota vzrostla na 132,2 miliardy korun.

CEEC: Roste zejména stavebnictví

„Růst objemu veřejných zakázek je vidět zejména ve stavebnictví, které má na celkovém objemu veřejných zakázek klíčový podíl. Větší příliv práce ve stavebnictví se již zcela konkrétně projevuje i na samotném výkonu sektoru, jenž po pěti letech předchozích propadů začíná opět růst. Za prvních šest měsíců dokonce o více než pět procent,“ poznamenal ředitel analytické společnosti CEEC Research Jiří Vacek s tím, že přetrvávajícím problémem není nedostatek peněz na investice, ale zbytečná byrokracie a průtahy při přípravě a realizaci staveb.

Výrazně více zakázek letos vypisují hlavně jednotlivá ministerstva a další centrální instituce. Z pohledu počtu vypsaných zakázek jde téměř až o třetinový nárůst (31,6 procenta), z pohledu objemu investovaných prostředků jde o 32,8procentní nárůst.

Tendry vypisují nejvíce regiony

Vůbec nejvíce nových zakázek (42 procent) letos vypisují regionální úřady a sdružení, tedy kraje, města, obce, regionální úřady či správy komunikací. Téměř dvě pětiny (39 procent) zakázek vyhlašují ostatní subjekty, jako jsou například firmy ČEPRO, ČEPS, OKD a další akciové společnosti, společnosti s ručením omezeným a také školy nebo nemocnice. Zbývající oznámení o zakázce pocházejí od ministerstev a celostátních úřadů (15 procent) a státních podniků (čtyři procent).

Při hodnocení z pohledu finančního objemu vyhlášených výběrových řízení jsou podíly mezi jednotlivými veřejnými zadavateli odlišné. Největší podíl mají ostatní subjekty (41 procent), s třetinovým objemem (33 procent) je následují regionální úřady a sdružení, přičemž roste podíl ministerstev a celostátních úřadů (21 procent).

Otto Kočí: Osm z deseti lidí si myslí, že je určitá veřejná zakázka již prodaná