Obrana chce koupit další transportéry

Transportéry Pandur

Transportéry Pandur Zdroj: ctk

Miliardové investice do obrany, užší spolupráci mezi českou a slovenskou armádou například při ochraně vzdušného prostoru obou zemí a také další bezpečnostní témata včetně azylové politiky řeší v těchto dnech vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD). Část z nich už byla projednána na společném zasedání se slovenským kabinetem Roberta Fica (Smer) v jihomoravských Valticích, další jsou na programu dnes.

Podle dostupných informací by měli ministři schválit plán úřadu Martina Stropnického (ANO) na nákup dvacítky transportérů Pandur a čtyř desítek speciálních vozidel se zesíleným pancéřováním proti minám určeným do zahraničních misí. První zakázka na nákup šesti velitelských a čtrnácti spojovacích osmikolových pandurů zhruba za miliardu korun má odstartovat v nejbližších měsících, aby byla první vozidla dodána do roku 2018. Doplní 107 obrněnců stejného typu, které už jsou ve výzbroji.

Dosavadní techniku chránící vojáky proti nástražným výbušným systémům zapůjčenou od amerických ozbrojených sil nahradí buď francouzská vozidla Titus, nebo tuzemské Vegy. Obě jezdí na podvozcích kopřivnické Tatra Trucks, jejíž automobily jsou v české armádě nejpoužívanější. Čtyři desítky kusů budou stát dvě miliardy a 250 milionů.

Fico i Sobotka jsou proti kvótám

Vláda má rovněž na programu dokument o loňské bezpečnosti v Česku, kdy největším incidentem byly výbuchy v muničním skladu ve Vrběticích. Materiál vypočítává i spáchanou a objasněnou trestnou činnost, která způsobila škodu za téměř 29 miliard.

Sobotkův i Ficův kabinet se včera podle očekávání vyslovily proti zavedení povinných kvót pro uprchlíky, o nichž se diskutuje v Evropské unii. Systém rozmisťování žadatelů o azyl podle kvótového klíče vycházejícího z výkonu ekonomiky či počtu obyvatel zřejmě dnes navrhne Evropská komise.

Pro oba ministerské předsedy je politika kvót nepřijatelná, jsou pro princip dobrovolnosti. „Současné iniciativy jsou nepřirozeným urychlováním procesu, což může debatě o migraci škodit. Jednotlivé země nejlépe vědí, jaká opatření mohou v rámci solidarity uskutečnit. To žádné kvóty nemohou nahradit,“ řekl Sobotka.