Obrana koupí munici pro pandury a L-159, zakázky zadá přes NATO

Aero L-159

Aero L-159 Zdroj: ctk

Snaha zaplnit sklady vyprázdněné v minulých letech kvůli úsporám nutí ministerstvo obrany nakupovat další zásoby munice. V letošním a příštím roce doplní třicetimilimetrové náboje pro kanony obrněných transportérů Pandur za více než šest set milionů korun. Bojovými hlavicemi pro rakety v ceně 118 milionů pak vyzbrojí podzvukové bitevníky L-159. V obou případech má být dodavatelem zásobovací agentura NATO. Ve skladech scházejí i pyropatrony, výbušniny a podobný materiál.

„Ministerstvo letos plánuje zadat zakázky na munici v hodnotě 1,2 miliardy,“ uvedl Jiří Caletka z tiskového oddělení. Dodal, že centrální rezervy jsou stále poloprázdé a je potřeba je doplnit, aby pozemní i vzdušné síly byly bojeschopné. U alianční agentury mohou konečnou cenu ovlivnit kurzové rozdíly. U veřejných soutěží bude záležet na nabídkách.

Nákup třicetimilimetrového střeliva a raketových hlavic přes logisty sídlící v Lucembursku by neměl narazit na kritiku ze strany českých muničních továren. I když si často stěžují, že od ministerstva nedostávají přímé zakázky, v tomto případě by poptávku neuspokojily. Pro pandury by mohly zřejmě vyrobit jen patrony a zápalky, ale stěžejní komponenty by byly zahraniční. Z toho by neplynul velký ekonomický přínos.

Kritizované nákupy přes NATO

Na odpor domácího průmyslu však armáda narazila při snaze pořídit ve Španělsku minometnou munici za 150 milionů. České zbrojovky zůstaly mimo hru také v případě střeliva do podvěsných granátometů pro útočné pušky CZ 805 z Uherského Brodu, které dodá jejich německá konkurence.

„Vyvolává to dojem, že agentura je využívána k obcházení zákona o zadávání veřejných zakázek s cílem realizace nákupu předem vybraného uchazeče,“ uvedl tehdy prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek.

Přes NATO vojsko loni koupilo například ženijní materiál, komplety pro průzkumné jednotky, kulomety Minimi s optikou od přerovské Meopty nebo radiostanice Harris.