Od životního minima se odvíjí leccos. Jeho hodnota se přitom šest let nezvedla

životní minimum

životní minimum Zdroj: pujcka.co

Životní minimum je důležitá částka, od níž se odvíjí řada sociálních dávek. Používá se například při posuzování nároku na porodné či dávky v hmotné nouzi. Od roku 2012 se výše životního minima nezměnila. 

Částka životního minima je společensky uznaná a státem nastavená minimální hranice peněžních příjmů k zajištění výživy a ostatních základních osobních potřeb. Pro domácnost se vypočítává podle počtu dospělých členů a nezaopatřených dětí. Například životní minimum čtyřčlenné rodiny se dvěma nezaopatřenými dětmi mladších šesti let je 9450 korun.

Životní minimum jednotlivce je pro rok 2018 stanoveno na 3410 korun. Pro druhou a další dospělou osobu v domácnosti pak příspěvek klesá na 2830 korun. Celkové životní minimum domácnosti ovlivňuje rovněž počet nezaopatřených dětí. Pakliže je v rodině nezaopatřené dítě mladší šesti let, zvýší se potřebné životní minimum domácnosti o 1740 korun. U dítěte ve věku od šesti do patnácti let se částka zvýší na 2140 a do 26 let o 2450 korun.

Minimum a nezaměstnanost

Specifickým případem je, pokud se člověk dožaduje příspěvku na živobytí, ale nepracuje. V takovém případě dostává pouze částku existenčního minima, která je 2200 korun. Kvůli tomuto novému pravidlu, které bylo zavedeno od ledna minulého roku, už přišlo o část příspěvku 28 tisíc lidí. To je třetina všech lidí, kteří by za dříve platných podmínek celý příspěvek životního minima mohli pobírat.

Existenční minimum člověk dostane v případě, když příspěvek na živobytí pobírá déle než půl roku. „Ke konci prosince 2017 úřad práce snížil částku na živobytí celkem 28 327 příjemcům příspěvku na živobytí,“ uvedla na dotaz deníku E15 mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková. 

Aby si původní výši dávky zachovali, museli by příjemci odpracovat za měsíc dvacet hodin dobrovolné veřejné služby. Kromě veřejných prací si lidé vyšší dávku mohou zajistit také účastí na projektech úřadu práce nebo když prokážou, že si oficiálně přivydělávají.

Životní minimum a exekuce
V případdě exekuce dlužník pobírá takzvané nezabavitelné minimum, což je částka, která závisí jednak na životním minimu jednotlivce a jednak na jeho normativních nákladech na bydlení. Přesněji jde o dvě třetiny součtu těchto dvou složek.

Částka se neměnila

Životní minimum se oproti roku 2017 nezměnilo. Naposled se jeho výše upravovala v roce 2012. Vaše životní minimum si můžete spočítat pomocí kakulačky

Životní minimum v Německu je pro samosatného dospělehé jedince pro tento rok stanoveno na 416 eur měičně. Na Slovensku je hranice životního minima pro stejnou osobu 199,48 eura.