Odboráři: Je to nejlepší koaliční dohoda od sametové revoluce

Předsedové ČSSD a hnutí ANO Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš a místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka při představení programové části koaliční smlouvy. Podle odborářů je nejlepší za posledních 23 let.

Předsedové ČSSD a hnutí ANO Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš a místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka při představení programové části koaliční smlouvy. Podle odborářů je nejlepší za posledních 23 let. Zdroj: ctk

Koaliční smlouva ČSSD, ANO a KDU-ČSL obecně odpovídá politice odborů. Tak jí zhodnotili předáci Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Odboráři především vítají návrhy na zvýšení minimální mzdy, zrušení druhého pilíře důchodové reformy a větší podporu rodin s dětmi.

Naopak jako výrazné vidí riziko, že se nepodaří všechny návrhy koalici profinancovat. Koaliční smlouva totiž podle nich nejasně nastiňuje výdaje a příjmy veřejných rozpočtů.

„Obecně je možné zcela zodpovědně říci, že koaliční smlouva jde ve svých návrzích směrem, který odpovídá směru politiky ČMKOS,“ uvedl místopředseda ČMKOS Václav Pícl. „Je to nejlepší koaliční dohoda za posledních 23 let,“ uvedl předseda odborového svazu Kovo Josef Středula. Řadu věcí, jako například energetickou koncepci, je ovšem podle něj třeba ještě dořešit.

Mezi pozitivní návrhy zařadil Pícl také například snahu o potravinou soběstačnost, prorůstová opatření, opatření v zaměstnanosti nebo závazek usilovat o sociální soudržnost. „Prioritou je pro nás hlavně ekonomický růst,“ dodal Pícl.

Kdo to zaplatí

Problémem je pak v koaliční smlouvě podle odborářů, jak budou všechna navržená opatření financována. „Celková bilance deklarovaných opatření na příjmové a výdajové straně veřejných rozpočtů při snaze udržet schodek pod třemi procenty HDP je nejasná a může skrývat problémy. Koaliční dohoda se totiž na příjmové straně spoléhá především na vnitřní úspory v chodu státu,“ uvedly odbory. Nedostatečné množství zdrojů je přitom podle Středuly obrovské a nelze se spoléhat jen na peníze z EU.

V padesátistránkovém dokumentu koalice slibuje, že příští rok nebude měnit daně. Jakékoliv změny s daňových zákonech chce dát k připomínkování veřejnosti. Od roku 2015 plánuje zvýšit zdanění hazardu, zavést sníženou sazbu DPH. Pro financování této změny zváží zavedení sektorové daně pro regulovaná odvětví od roku 2015.

Postupně od roku 2015 chtějí koaliční partneři zvyšovat slevu na druhé a další dítě a prosadit porodné i na druhé dítě. Obnoví slevu pro pracující důchodce a důchody bude od roku 2015 pravidelně zvyšovat o inflaci a třetinu růstu reálných mezd. Koalice chce zrušit druhý důchodový pilíř.

Také analytici upozornili na to, že není zcela jasné, kde vláda na splnění svých slibů vezme, když navýšení daní spadlo pod stůl. Například podle analytika Raiffeisenbank Václava Frančeho tak zvýšení daní možná ještě není úplně ze hry.