Odboráři žádají růst platů o desetinu, Babiš to odmítá

Josef Středula, šéf nejsilnější odborové centrály ČMKOS

Josef Středula, šéf nejsilnější odborové centrály ČMKOS Zdroj: ctk

Odboráři vyslali první výstřel mířící na státní rozpočet pro příští rok. Jejich požadavek zní: platy ve státní sféře chceme zvýšit minimálně o deset procent. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) je částečně pro, ministr financí Andrej Babiš (ANO) tvrdí, že na takové zvýšení mezd stát nemá.

„Tvrzení ministra financí mi připadá jako volání po zázraku. Tedy vybudovat skvělou státní správu, aniž bychom odborníkům zaplatili,“ prohlásil včera šéf ČMKOS, nejsilnější odborové centrály v zemi, Josef Středula. Podle něj se ekonomice daří, a to by se mělo odrazit na mzdách.

Růst o deset procent by se měl týkat minimálně zdravotníků, lidí zajišťujících sociální služby, nepedagogických pracovníků ve školství a pracovníků v kultuře.

Růst už letos

Středula se s požadavky odborářů obrátil přímo na premiéra a částečně uspěl. Podle předsedy vlády by zaměstnanci veřejného sektoru mohli dostat přidáno už letos. „V letošním a loňském roce jsme postupovali způsobem, který rozložil zvýšení platů, o něco jsme ho předsunuli. Nevylučuji takovou cestu pro letošní rok,“ prohlásil Sobotka. Zároveň zdůraznil, že vše bude záviset na vývoji hospodářství. O celkovém růstu výdělků v příštím roce se bude dál jednat.

Vládní ČSSD navrhuje desetiprocentní růst pro zdravotníky a učitele, pro ostatní pět procent. Jak požadavek odborů, tak i plán sociální demokracie ale narazí na odpor ministra financí. Babiš, který začíná sestavovat plán státních financí na příští rok, už dříve uvedl, že by rozpočet zvládl tříprocentní zvýšení. Odbory zatím trvají na růstu sumární částky na platy o desetinu od příštího ledna.

Jsou ale připraveny jednat také o předsunutém zvýšení mezd. Loni většina zaměstnanců veřejného sektoru dostala přidáno od listopadu. O růstu platů by měli jednat s odboráři společně všichni tři šéfové vládních stran.

Premiér požaduje informace o stavbách
Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce po ministerstvu dopravy, aby každý měsíc předkládalo vládě pro informaci údaje o stavbách, u kterých je šance, že budou zahájeny v letošním, příštím či přespříštím roce. Sobotka to uvedl po jednání ekonomických ministrů české vlády se zástupci tripartity. Harmonogram výstavby zásadním způsobem komplikuje to, že Evropská unie neuznává u velké části stavebních zakázek posudky vlivu stavby na životní prostředí, takzvaný proces EIA.