Odbory: Ekonomika přešlapuje na místě, Česko technologicky zaostává

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů
Josef Středula.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Zdroj: CTK

Česku hrozí, že ustrne na pozici takzvané low cost economy, tedy ekonomiky s nízkými náklady. To je podle odborářů cesta k technologickému zaostávání a sestupu k nižším stupňům zpracování s nižší přidanou hodnotou, nižší produktivitou i s nižšími mzdami, která může zemi zavést do pasti chudoby.

„Česká republika přešlapuje na místě. Vyspělé státy se nám vzdalují a dříve méně vyspělé země se nám naopak mílovými kroky přibližují,“ tvrdí předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Podle expertů nejsilnější odborové centrály je nutné v příštích letech radikálně změnit hospodářskou politiku. Soustředit by se měla na odbornou práci, inovace a výrobky s přidanou hodnotou. Díky tomu by se také české výdělky měly rychleji přibližovat k úrovni příjmů ve vyspělých státech. K tomu je ovšem nutné také posílení koruny, a to zhruba o dvacet procent.

Odborová centrála opakovaně kritizuje mzdovou politiku. Tvrdí, že firmy podhodnocováním platů oddalují radikálnější opatření.

ČMKOS včera představila programový manifest nazvaný Vize změny, v němž kritizuje přístup dosavadních vlád k hospodářské politice a nastiňuje možnosti obratu. „V Česku se v zásadě dlouhodobě, a to nejen v období pravicových vlád, prosazovala a fakticky stále prosazuje jako jediná správná linie hospodářské politiky státu fiskální konsolidace. Kontury reálné hospodářské politiky státu zůstávají výrazně v pozadí či jsou naprosto nejasné,“ stojí v dokumentu.

Změnit situaci by měly velké projekty, které by výrazněji posouvaly výkonnost ekonomiky, například síť rychlých železnic zabezpečující propojení hlavních českých center s evropským systémem rychlé železniční dopravy.

Odborová centrála opakovaně kritizuje mzdovou politiku. Podle odborářů se firmy tím, že podhodnocují platy, mohou vyhnout radikálnějším opatřením, jako je strukturální přestavba výroby, reorganizace podnikového vedení a nahrazení zastaralého vedení moderní technikou.

Průměrná hodinová mzda v roce 2014
• Česká republika – 6,85 eura
• Rakousko – 23,3 eura
• Německo – 24,4 eura