Klaus mladší skončil v ODS i v jejím poslaneckém klubu

Václav Klaus mladší

Václav Klaus mladší Zdroj: ČTK

Programová konference ODS: Předseda Petr Fiala (16. 3. 2019)
Václav Klaus
3
Fotogalerie

S okamžitou platností vyloučila výkonná rada ODS poslance Václava Klause mladšího ze strany. Tím mu automaticky zaniklo i členství v poslaneckém klubu. Místo šéfa školského výboru dolní komory parlamentu má obsadit někdo z občanskodemokratických zákonodárců.

Předseda modrých Petr Fiala řekl, že Klaus svým jednáním a vystupováním dlouhodobě poškozuje dobré jméno ODS. „Dělá to i přesto, že byl několikrát varován. Už loni dostal něco, co jsme nazvali žlutou kartou,“ dodal.

Poslanec, který patří podle průzkumů mezi nejoblíbenější politiky občanských demokratů, se jim vzdaluje už delší dobu. „Otevřeně podporuje vystoupení Česka z EU, v rozporu s názorem strany zpochybnil českou vojenskou misi v Afghánistánu a otevřeně deklaruje, že v květnových volbách do Evropského parlamentu nebude volit kandidátku ODS,“ vyjmenoval Fiala některé Klausovi prohřešky. Připomněl i jeho loňskou podporu senátorského kandidáta SPD Ladislava Jakla, bývalého poradce exprezidenta Václava Klause.

"Kdybych byl předsedou strany a měl tam řadového poslance profesora Fialu, nikdy bych ho nevylučoval, nebál se, že mě zastíní nebo mi to pokazí nebo že má jiné názory," reagoval Klaus mladší na svém facebookovém profilu.

Vyjádření označil za poslední poznámku k ODS i kvůli tomu, že s řadou členů prý bude v budoucnu spolupracovat. "Budu se snažit nabízet vize, pozitivní program a slibuji 'neměnit své názory', například budu vždy hájit suverenitu republiky, i kdybych byl z deseti milionů lidí poslední," napsal.

Předseda senátorů ODS Miloš Vystrčil míní, že Klaus se nechal vyloučit záměrně. „Jasně jsme mu řekli, že má volnou cestu, aby se choval podle svého uvážení a přesvědčení. On ale pořád trval na tom, že zůstane ve straně. Asi čekal, až ho vyloučíme, aby mohl být mučedníkem,“ řekl.

Proti rozhodnutí výkonné rady se Klaus může nyní odvolat k rozhodčí komisy ODS. Skutečnost, že skončí v čele školského výboru Poslanecké sněmovny je však podle šéfa poslanců strany Zbyňka Stanjury nevratná. „Neočekávám žádný problém s politickou dohodou,“ uvedl v narážce na úmluvu parlamentních stran o rozdělení křesel v dolní komoře, kterou uzavřely po volbách v roce 2017.

Klaus na sebe naposledy upozornil v pátek, když přirovnal plán francouzského prezidenta Emmanuela Macrona na reformu EU ke knize Mein Kampf Adolfa Hitlera. Udělal to na pietní akci u příležitosti 80. výročí obsazení Čech a Moravy nacistickým Německem, kde kromě Klause řečnili i šéf komunistů Vojtěch Filip nebo lídr SPD pro evropské volby Ivan David.

Rozruch vzbudil také před několika dny ve sněmovně při projednávání zákona o ochraně osobních údajů, který se označuje zkratkou GDPR. Počínání zákonodárců přirovnal k jednání Židů o tom, kdo půjde do transportu.

„Nezlobte se, mně to připomíná, že jsme jako židovský výbor. Když nám řeknou, že máme vypravit transport, my rozhodujeme, že nemocné ženy ještě nepošleme, ty půjdou až příštím vlakem. Ale jinak děláme to, co nám řeknou,“ prohlásil Klaus a dodal, že „57 procent zákonů jsou nařízení Evropské unie, pro které jako ovce zdviháme ruku.“

Následnou výzvu poslanců ODS, aby jejich klub kvůli ideovým neshodám opustil, Klaus nevyslyšel. Připustil jen, že jeho příměr byl možná „příliš drakonický“. A naznačil, že pokud bude vyloučen z ODS, mohl by založit vlastní stranu.

Klaus mladší byl v ODS od roku 2002, členskou legitimaci odevzdal o sedm let později na protest proti tehdejšímu předsedovi Mirku Topolánkovi. Před třemi roky se vrátil a o rok později byl v dresu modrých zvolen do dolní komory parlamentu, kde ho strana prosadila do pozice šéfa školského výboru.

Na pražské sněmovní kandidátce figuroval Klaus na třetím místě, se ziskem více než 22,5 tisíc přednostních hlasů se do poslanecké lavice dostal jako první na pásce. V počtu preferenčních hlasů ho celostátně předběhl jen předseda ANO a nynější premiér Andrej Babiš, kterého podpořilo přes 48,5 tisíce voličů.

 

Václav Klaus mladší (49) 

Datum a místo narození: 10. září 1969 v Praze

Vzdělání: Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy v Praze, obor matematika - geografie (1993)

Současná pozice: poslanec ve Sněmovně (od října 2017)

Kariéra: ředitel soukromého pražského gymnázia PORG (1998 až 2014) a poté sítě škol PORG v Praze a Ostravě.

Stranická příslušnost: Členem ODS se stal v roce 2002, stranu ale opustil v roce 2009 na protest proti tehdejšímu předsedovi Mirku Topolánkovi. V roce 2016 se do strany vrátil a o rok později byl za ODS zvolen do Sněmovny, ve které ho strana prosadila do pozice předsedy výboru pro vzdělání.

Rodina: je synem bývalého českého premiéra a prezidenta Václava Klause a bývalé velvyslankyně na Slovensku Livie Klausové; je podruhé rozvedený a má čtyři děti.

Ostatní:

- Poslanecký klub ODS jej ve středu vyzval k odchodu z klubu. Podle něj Klaus svým jednáním stranu dlouhodobě poškozuje. Klaus v úterý přirovnal schvalování zákonů ve Sněmovně kvůli předpisům Evropské unie k rozhodování židovských výborů o složení transportů do nacistických koncentračních táborů. Poslanci ODS považují výrok za nepřijatelný a distancují se od něj. Klaus připustil, že jeho příměr byl možná "příliš drakonický", ale řekl, že výzvě nevyhoví a pokud bude vyloučen, obrátí se k voličům. Vedení ODS dnes Klause vyloučilo ze strany, verdikt znamená, že Klaus skončil i v poslaneckém klubu ODS. Jeho vyloučení z nejsilnější opoziční strany podpořili všichni přítomní členové výkonné rady.

- Loni v srpnu si mezi straníky vysloužil kritiku za článek, v němž zpochybnil českou vojenskou misi v Afghánistánu. Podle stranické kolegyně Jany Černochové v něm Klaus uváděl nepravdivé informace. Doporučila mu, aby se věnoval školství, "kterému docela rozumí".

- Je známým kritikem Evropské unie, která podle něj omezuje demokracii členských států. Rád by také prosadil předlohu, která by až na některé výjimky zaručovala svobodu slova na internetu, zejména na sociálních sítích. Vláda však letos jeho návrh nepodpořila.

- Na ředitelskou funkci v gymnáziu PORG rezignoval v roce 2014 kvůli neshodám s předsedou správní rady Martinem Romanem.

- Před loňskými senátními volbami v Praze 2 podpořil kandidáta SPD Ladislava Jakla proti kandidátovi občanských demokratů Vladimíru Kratinovi. V předvolební kampani v prezidentských volbách v roce 2013 se mimo jiné ostře ve svých příspěvcích vymezoval proti jednomu z kandidátů, Karlu Schwarzenbergovi.

- V médiích se často vyjadřuje zejména k problematice vzdělávání a školského systému. Staví se například proti inkluzi, požaduje jednu úroveň státní maturity či více pravomocí pro ředitele škol.

- Ke svým zájmům řadí šachy, cyklistiku či psaní blogu.