ODS smír kolem daní nenašla. Jednání budou pokračovat

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: CTK

Osud stabilizačního balíčku, který obsahuje zvýšení DPH a solidární daň z vyšších příjmů, je v dolní komoře po senátním vetu velmi nejistý. Poslanec ODS Petr Tluchoř potvrdil, že pro balíček hlasovat nebude. Přidat se k němu podle neoficiálních informací chce pět dalších poslanců. Premiér Petr Nečas na klubu údajně prohlásil, že pokud daňový balíček neprojde, vláda předloží totožný zákon a spojí s ním svou důvěru.

Sněmovní frakce ODS dnes spory kolem daní neúspěšně řešila na čtyřhodinovém jednání. Sněmovna se k rozhodování o daňových změnách nedostala. Podle vyjádření lídrů ODS i zástupců rebelujících poslanců nebyli občanští demokraté ani večer blíže dohodě o podpoře zákona. Poslanecký klub ODS se znovu sejde ve středu ráno.

„Jsem přesvědčen, že jde o zákon, který je v příkrém rozporu se zájmy této země,“ řekl při odchodu z klubu ODS Tluchoř. Nemyslí si ale, že by kvůli tomu měla padnout vláda. „Já jsem opakovaně říkal, že hlasovat pro nedůvěru vládě nebudu, že považuju za hloupé tyto věci spojovat,“ řekl. Daňové změny nechtějí podpořit kromě Tluchoře také poslanci Tomáš Úlehla, Jan Florián, Marek Šnajdr, Ivan Fuksa a Radim Fiala.

Také Úlehla novinářům řekl, že si rozhodně nepřeje pád vlády. Nečasovi ale prý jasně řekl, že v nynější podobě by měl s podporou vládního balíčku velké problémy. Skupina několika poslanců ODS podle něj zatím trvá na tom, aby vláda udělala v zákonu „korekce“. „Byly naznačeny varianty, které by mohly docílit toho, že i v rámci koalice ještě bude možno o tom diskutovat,“ řekl. Podle informací ČTK rebelující poslanci žádají Nečase, aby zákon ze sněmovny stáhl a s dílčími úpravami ho vláda předložila znovu. Zatím se ale s vedením ODS na takovém postupu nedohodli.

Nečas už dříve označil balíček daňových změn za klíčový vládní návrh a podmínku pro sestavení úsporného rozpočtu. Od všech vládních poslanců žádal, aby podpořili zákon, který je podle něho podmínkou pokračování vlády. Stejný postoj má také ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Vláda potřebuje k přehlasování levicového Senátu ve Sněmovně nejméně 101 hlasů. To předpokládá aktivní podporu celého vládního tábora, který má stovku hlasů.

Daňovou předlohu nepodpoří ani nezařazený poslanec Michal Doktor (dříve ODS). „Panu premiérovi to říkám už tři čtvrtě roku,“ řekl. Svůj postoj dal Doktor najevo i nápisem proti zvyšování daní na svém automobilu, který parkuje před Sněmovnou.

Zvyšování daní se nelíbí ani dalšímu bývalému poslanci ODS, nezařazenému Pavlu Bémovi. „Pevně věřím, že Petr Nečas bude dost moudrý na to, aby s tímto politicky nešťastným a pro ODS smrtícím návrhem nespojoval důvěru vládě,“ sdělil Bém prostřednictvím sms. Pokud by premiér daňový balíček s důvěrou spojil, byla by to prý kritická situace, Bém by prý váhal, ale patrně by kabinet podpořil.

Při opakovaném hlasování vládu nepodpoří Šťastný

Proti opakovanému hlasování o daních je ale poslanec Boris Šťastný, podle nějž by tak ODS ustoupila TOP 09. Serveru iDnes.cz někdejší šéf pražské organizace občanských demokratů řekl, že v případě opakovaného předložení stejného návrhu bude hlasovat proti. Šťastný tvrdí, že ODS už nesmí být jen němým přikyvovačem Kalouskových návrhů proti vlastnímu programu.

„Pokládám za nepřijatelné a chybné, aby bez ohledu na řadu věcných námitek našich poslanců byl předložen zcela totožný návrh. Právě takový postup by teprve ohrožoval stabilitu této vlády, protože je evidentní, že ani napodruhé nebude mít většinovou podporu. Navíc v takovém případě by ztratil dosavadní, z loajality na hranici vlastního přesvědčení udržovanou, podporu mojí,“ sdělil Šťastný.

Tluchoř si notuje s Klausem

Vládní konsolidační balíček, který obsahuje mimo jiné zvýšení DPH na 15 a 21 procent, v posledních měsících vyvolal v ODS bouřlivou debatu. Tluchoř již delší dobu patří ke kritikům balíčku, který označil za špatný. „Zvyšování daní v době krize nefunguje, dusí ekonomiku a navíc je v rozporu s programem a sliby ODS. Přijde mi poněkud vyděračské, aby předseda vlády a ODS takto brutálně nutil poslance hlasovat v rozporu se vším, co ODS dvacet let prosazovala,“ uvedl již dříveTluchoř.

Mezi kritiky patří i prezident Václav Klaus, podle kterého je zvyšování daní v této době ekonomická sebevražda.

Koncem srpna Tluchoř prohlásil, že odmítá, aby rozhodnutí o daních bylo spojováno s pádem vlády. „I kdyby ale třeba balíček opravdu neprošel, není naprosto žádný důvod, aby padla vláda a spekulace o tom považuji za zbytečné strašení,“ uvedl.

Předminulý týden vyvolal Tluchoř pozornost svým výrokem, že příštím předsedou ODS by mohl být současný prezident Václav Klaus.

„Jestliže dnes je ODS ve vleku jiných, ve vleku událostí, opouští principy, které dlouhodobě hlásala, a není schopna prosazovat svůj program, pak právě Václav Klaus je symbolem doby, kdy jsme naopak my udávali směr, kdy jsme byli ideovým i faktickým lídrem politického pelotonu,“ řekl Tluchoř o Klausovi.

Kalousek: variantu rozpočtu bez změny daní předkládat nemíním

Ministr financí a místopředseda vládní TOP 09 Miroslav Kalousek odmítl možnost, že by ministerstvo financí připravilo i variantu rozpočtu, která by s daňovým balíčkem nepočítala. Neumí si prý představit, že by předložil rozpočet s deficitem, který by nesplňoval dohodnutou fiskální strategii vlády.

Nově podaný návrh stejných daňových změn je podle Kalouska možné - i po jeho předpokládaném vrácení Senátem či hlavou státu - přijmout ještě do konce roku. Parlament se však kvůli tomu zřejmě bude muset scházet na mimořádných schůzích.