Odvolání velvyslance z Prahy? Je to od Řecka silné gesto, hodnotí Vondra

Alexandr Vondra

Alexandr Vondra Zdroj: ctk

Povolání velvyslance do domovské země je silným diplomatickým gestem, obzvlášť pokud se odehraje mezi spojenci. Shodli se na tom oslovení diplomaté po roztržce mezi Českou republikou a Řeckem. Řecký ministr zahraničí Nikos Kotzias povolal do Atén ambasadora Panajotise Sarrise kvůli kritickým výrokům českého prezidenta Miloše Zemana adresu Řecka.

Bývalý ministra zahraničí a obrany Alexandr Vondra sdělil, že podobně silný krok ze strany spojenců v EU nebo NATO nepamatuje. Za významný signál považuje postup Řeků také bývalý eurokomisař Pavel Telička.

„Je to poměrně silný krok, nepamatuji si, kdy bychom se spojenci v NATO či EU měli podobný problém,“ uvedl Vondra, který také vedl českou ambasádu v USA v letech 1997 - 2001. Podobně se k věci staví bývalý eurokomisař a současný europoslanec za hnutí ANO Telička.

Podle něj je smutné, že k tak závažnému diplomatickému gestu došlo ze strany spojence Česka. V komentáři, který zveřejnil na svém webu podotkl, že povolání velvyslance ke konzultacím se prý obvykle vyjadřuje protest či zásadní nesouhlas. Také další zdroje z diplomatického prostředí považují signál Řeků vůči Česku za velmi důrazný a mezi spojenci nezvyklý.

Česká diplomacie se ve vztazích s ostatními zeměmi s problémy na podobné úrovni potýká spíše výjimečně

Vondra s Teličkou se zcela neshodli v názoru na výroky Zemana, které roztržku vyvolaly. Prezident v rozhovoru pro slovenskou agenturu TASR vyjádřil politování nad tím, že Řecko neopustilo eurozónu. Česká republika by prý měla přijmout společnou měnu až ve chvíli, kdy Řecko od eura upustí.

Vondra Zemanova slova nerozporoval. „Zeman má v zásadě pravdu, i když by bylo na místě nedělat z Řecka veřejného otloukánka,“ poznamenal Vondra, který v současné době vede Centrum transatlantických vztahů (PCTR). Řecká reakce mu připadá neadekvátní. „Zvenčí to na mě působí skoro tak, že si řecký velvyslanec chtěl užít Vánoce doma,“ uvedl s nadsázkou.

Telička hodnotil Zeman přísněji. „Takové rozdělující výroky, jaké pronesl prezident Zeman, navíc k naprosto neaktuálním tématům, mají zásadní negativní dopad na akceschopnost EU,“ uvedl. „Státníka lze pozitivně hodnotit, jestliže napomáhá řešení problémů. Těžko si ovšem vybavuji, jaké problémy pomohl v poslední době vyřešit Miloš Zeman,“ podotkl.

Podle zdrojů ČTK chtěli Řekové důrazným postupem varovat i další země, které se vůči Řecku v poslední době vyjadřovaly kriticky. Řecká televize ERT za takové země označila například Maďarsko nebo Slovensko.

Česko obnovilo diplomatické vztahy i s KLDR

Česká diplomacie se ve vztazích s ostatními zeměmi s problémy na podobné úrovni potýká spíše výjimečně. Svého velvyslance z České republiky od roku 1993 odvolaly pouze Severní Korea a Írán.

S KLDR byly diplomatické vztahy na nejvyšší úrovni obnoveny v roce 2004, styky mezi Českem a Íránem dodnes zajišťují diplomaté nižších hodností.

Z evropských států povolalo velvyslance na konzultace Bělorusko, poté, co Česko neudělilo běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi vízum, aby se mohl zúčastnit pražského summitu NATO. V roce 2008 na dva měsíce stáhlo ambasadora z Prahy Srbsko, na protest proti rozhodnutí české vlády uznat nezávislost Kosova.