Ombudsman Varvařovský hrozí rezignací, sněmovna ho prý ignoruje

Pavel Varvařovský

Pavel Varvařovský Zdroj: mediafax

Veřejný ochránce práv Pavel Varvařovský opětovně pohrozil rezignací na funkci ombudsmana v případě, pokud bude letos parlament ignorovat jeho doporučení úpravy zákonů. Řekl to dnes poslancům při projednávání výroční zprávy o činnosti jeho kanceláře za loňský rok.

Sněmovna ji jen vzala na vědomí a standardně požádala vládu, aby poslance do konce září informovala, jak s ombudsmanovými poznatky naložila.

Varvařovskému mimo jiné vadilo, že sněmovna v úterý prosadila přes veto Senátu zákaz pobytu za vybrané přestupky. Doufá, že Ústavní soud to na popud chystané stížnosti senátorů „bez mrknutí oka zruší“.

„Pokud by ten trend v oslyšení a nikoli vyslyšení mých doporučení měl pokračovat, budete si muset na konci roku najít nějakého jiného veřejného ochránce práv,“ řekl poslancům Varvařovský. Podobnou pohrůžku vyslovil i loni, tehdy před senátory, kteří schvalují prezidentovi kandidáta na ombudsmana. Loni ale byla jeho doporučení vyslyšena, poznamenal.

Místopředsedkyně školského výboru sněmovny Jaroslava Wenigerová (ODS) naopak označila za „nepřijatelný“ způsob, který kancelář ombudsmana zvolila pro zjišťování počtu romských žáků ve speciálních školách. „Aby byly rozeznávány děti, jejich etnické složení, podle vizualice nebo podle toho, jak se jmenují a v jaké lokalitě žijí, je velmi nešťastné,“ prohlásila.

Podle ní se nad tím pozastavovali učitelé, vadilo to i samotným Romům. Výsledky průzkumu proto nepokládá za relevantní. Varvařovský uvedl, že si stojí za výsledky výzkumu, podle něhož je v bývalých zvláštních školách 32 až 35 procent romských žáků. Ombudsman to pokládá za nepřímou diskriminaci vzhledem k tomu, že zastoupení romské populace v české společnosti je mnohonásobně nižší. Podrobnější průzkum by prý možná odhalil jen o něco nižší procento. „Jestli se vám nelíbí, jak to naše kancelář dělá, můžete zřídit něco jiného,“ dodal.

Varvařovský upozornil také na svůj požadavek zrušit povinnost části lidí bez práce hlásit se na pobočkách České pošty pod hrozbou vyřazení z evidence uchazečů o zaměstnání. Touto docházkou nezaměstnaných (DONEZ) chce ministerstvo práce zamezit práci načerno. Podle omudsmana ale tato povinnost odporuje lidské důstojnosti.

„Dostavovat se na místo, kde neposkytnou žádnou asistenci v získání zaměstnání, je svého druhu zvrhlost,“ uvedl již dříve.