Ondráčka a spol.: Proti korupci potřebujeme devět nových zákonů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Nevládní organizace chtějí ještě do konce tohoto volebního období prosadit devět návrhů zákona, které podle nich výrazně pomohou v boji proti korupci. Snaží se proto přimět zákonodárce, aby se zavázali k jejich přijetí. Uvedl to šéf české pobočky Transparency International David Ondráčka. Podle něj je projekt teprve v počátcích, zatím má podporu 22 poslanců a senátorů.

Dnes startuje projekt Rekonstrukce státu. Jeho cílem je do konce tohoto volebního období prosadit devět klíčových zákonů, které pomohou zlepšit fungování státních institucí a politických stran. Rekonstrukce je společný projekt protikorupčních organizací, poslanců a senátorů zprava i zleva, řady renomovaných expertů, byznysmenů, podnikatelských svazů a regionálních podporovatelů.

„Chceme vytvořit takový tlak na politiky, aby neměli možnost od schválení těchto zákonů ustoupit,“ uvedl šéf české pobočky Transparency International David Ondráčka. Neziskové společnosti podle něj vybraly normy, které požadují schválit, velmi pragmaticky - jsou již často vypracované a nejsou finančně náročné. Patří mezi ně zákony o průhledném financování politických stran a volebních kampaní, elektronických majetkových přiznáních politiků, zveřejňování státních smluv na internetu, zrušení anonymních akcií, odborných nominacích do dozorčích rad, odpolitizování státní správy, státních zastupitelstvích či rozšíření pravomocí NKÚ.

Jak je vnímána korupce ve světě

Vnímání korupce ve světěVnímání korupce ve světě|TI

Nejaktuálnějším tématem je podle ředitele Transparenci International zveřejňování státních smluv na internetu. Podle nové normy, která se nyní projednává ve Sněmovně, by každý kontrakt začal platit až v okamžiku zveřejnění v registru smluv, a nebylo proto by možné tajně uzavírat nevýhodné dohody. „Výrazně se tím zvednou transakční náklady na neetické chování,“ doplnil ekonom a člen NERV Miroslav Zámečník, který na projektu spolupracoval.

Všechny návrhy se musí do Sněmovny dostat do podzimu. Podle Ondráčky by to neměl být problém, pokud je vláda nebude blokovat. Organizace pak chtějí tlačit na každého jednotlivého poslance a senátora. „Předpokládáme, že bude velmi složité vysvětlit, proč nechtějí takovéto změny podpořit,“ uvedl.

Projekt nese název Rekonstrukce státu a jeho iniciátorem byla společnost Ekologický servis. Nyní na něm spolupracuje dvacítka protikorupčních organizací, poslanci a senátoři, odborníci i podnikatelské svazy.

„Podobná věc tu ještě nikdy nebyla. Před několika lety jsme si uvědomili, že pro prosazení důležitých zákonů je nutné začít úzce spolupracovat s ostatními organizacemi, byznysem a zejména s politiky, kteří o zákonech rozhodují. Proto jsme se spojili do Rekonstrukce státu. Víme také, že nejlepší je udělat velký protikorupční krok naráz a přijmout v jednom sledu několik vzájemně souvisejících zákonů. Nyní proto přicházíme s dobře promyšleným realistickým plánem, jak ještě v tomto volebním období prosadit devět důležitých protikorupčních opatření,“ Pavel Franc, programový ředitel Ekologického právního servisu.