Osm z deseti Čechů by neváhalo pracovat načerno

Úřad práce

Úřad práce Zdroj: Sedmicka

Osm z deseti Čechů by v případě potřeby neváhalo přijmout práci bez náležité smlouvy. Vyplývá to z průzkumu portálu Prace.cz. Z něj také vyplývá, že výrazná ochota podstupovat rizika a případné postihy spojené s nelegálním zaměstnáváním odráží současnou situaci na pracovním trhu. Jednou z příčin tohoto stavu je také nedostatečná podpora alternativních úvazků a tvorby nových pracovních míst ze strany státu.

Více než dvě třetiny dotázaných považují práci načerno za vhodné řešení, jednoznačně lepší než nezaměstnanost. Celkem 14 procent lidí by nelegální práci přijalo jen v nejvyšší nouzi a pouze dočasně.

Ti, kteří by se načerno zaměstnat nenechali, pro to uvádějí několik důvodů. Devět procent lidí odmítá práci načerno z principu. Dalších šest procent má strach z tvrdých postihů v případě odhalení a zbylá čtyři procenta neví.

Nelegální práce je spojena s řadou negativ a rizik pro všechny zúčastněné, včetně tvrdého postihu viníků ze strany státu. Jenom sankce však nestačí, míní Tomáš Ervín Dombrovský, mluvčí společnosti LMC, provozovatele portálů Jobs.cz a Prace.cz.

„Dokud se vláda nezačne více věnovat podpoře tvorby nových pracovních míst i na jiný než klasický plný úvazek, situace se příliš nezlepší. Větší objem pokut uložených při intenzivní kontrolní činnosti zodpovědných úřadů může být v konečném důsledku kontraproduktivní,“ dodal.

Pavel Páral: Krátkozraký kurzarbeit

Při nelegální práci člověk není chráněn pracovní smlouvou, nemá nárok na řádnou dovolenou ani nemocenskou a v případě odhalení mu hrozí postih až do 100 tisíc korun. Zaměstnavatel za něj navíc neodvádí příslušné odvody do státní pokladny, a může proto být potrestán až desetimilionovou pokutou.

Podle zprávy ministerstva práce a sociálních věcí bylo v letošním prvním pololetí provedeno více než 95 tisíc kontrol zaměřených na nelegální práci, v jejichž důsledku bylo uloženo 1936 pokut v celkové výši 106,4 milionu korun.