Osobních bankrotů ve středních Čechách přibývá

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Počet osobních bankrotů ve Středočeském kraji neustále stoupá. Za celý loňský rok požádalo Krajský soud v Praze o zbankrotování 1310 lidí, letos do konce září už 1494 lidí. Soud vyhoví zhruba polovině žádostí.

Osobní bankrot je možnost, jak zabránit návštěvě exekutora. Když soud oddlužení povolí, dluh se tak zmrazí a dlužná částka už nenarůstá. Podmínkou pro to, aby soud bankrot mohl vyhlásit, je, že dluhy nevznikly podnikatelskou činností.

Návrhy na rozhodnutí o úpadku ve Středočeském kraji se množí od roku 2009. Tehdy v porovnání s rokem 2008 stouplo číslo o dvojnásobek na 652. Loni už chtělo zbankrotovat v kraji celkem 1310 lidí a letos do konce září žádalo soud o prohlášení úpadku už 1494 osob.

Soud povolí téměř jednu polovinu z žádostí. Třetinu zamítne kvůli chybám ve formuláři, někdy nesouhlasí věřitelé nebo za to může nízký příjem. Lidé musí být schopni pět let splácet tolik, kolik jim určí soud. A žijí v podstatě z životního minima.

Třetinu částky musí dlužník splatit do pěti let. Pokud nesplácí, čeká ho konkurz, tedy zpeněžení celého majetku dlužníka. Konkurz čeká i ty, kterým soud osobní bankrot nepovolí. „Loni jsme ho prohlásili ve 147 případech, letos už ve 140 případech,“ uvedla mluvčí Steinerová.

Jedním z důvodů, proč soud návrh odmítne, bývá že žadatel nemá žádný majetek. Loni tak musel soudce zamítnout návrh na prohlášení úpadku třiasedmdesátkrát, letos to udělal zatím v 63 případech. Středočeský kraj je v celkovém počtu již vyhlášených bankrotů na třetím místě. Vyplývá to z analýzy společnosti Czech Credit Bureau.

Z 9268 vyhlášených osobních bankrotů v deseti měsících letošního roku se jich nejvíce týkalo obyvatel Moravskoslezského a Ústeckého kraje (1416 a 1397 případů) a s odstupem za nimi pak obyvatel Středočeského kraje (888 případů). Nejmenší počet osobních bankrotů vykázal kraj Vysočina (170), dále pak Praha (297) a Pardubický kraj (340 případů).