Parkanovou čeká po pěti letech soudní líčení, důkazy obžaloby jsou chatrné

Vlasta Parkanová u soudu (archivní foto, 2014)

Vlasta Parkanová u soudu (archivní foto, 2014) Zdroj: Profimedia.cz

CASA C-295M
CASA C-295M
CASA C-295M
CASA C-295M
Bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová u soudu (2014)
9
Fotogalerie

Příští měsíc to bude pět let, co exministryni obrany Vlastu Parkanovou vydala Poslanecká sněmovna k trestnímu stíhání za údajně předražený nákup letadel CASA. A teprve dnes její kauzu poprvé projedná soud.

Obvodní soudkyně Markéta Binderová uposlechla pokyn pražského městského soudu a nařídila hlavní líčení. Spolu s Parkanovou čelí obžalobě někdejší šéf sekce vyzbrojování Jiří Staněk. Líčení je zatím naplánované na jeden den.

 

„O vině mé klientky je přesvědčena pouze žaloba. Vláda, která o nákupu rozhodla, ministerstvo obrany ani nikdo další jí žádné pochybení nevytýká,“ uvedl advokát Tomáš Sokol.

 

 

Důkazy jsou chatrné. Stojí na jediném posudku v Česku už neexistující firmy American Appraisal, podle něhož byly tři stroje, za něž ministerstvo zaplatilo přes 3,5 miliardy korun, o 658 milionů předražené. Zarážející je, že se posudek nezabývá podobnou zakázkou polské armády. Přestože koupila tucet hůře vybavených letadel CASA, zaplatila za ně vyšší jednotkovou cenu než Češi. Posudek nezkoumá ani to, jaké systémy a zařízení si čeští vojáci objednali.

 

Sporný je i další závěr státního zástupce Jaroslava Kořána. Jedno ze čtyř dopravních letadel bylo vyměněno za pět vyřazených bitevníků L-159, jejichž hodnota byla podle něj vyčíslena nízko. Žalobce vycházel z účetní ceny zhruba 200 milionů za kus. Přitom tytéž L-159 vláda v roce 2014 odprodala přes Aero Vodochody po 15 až 20 milionech americké společnosti Draken a později irácké armádě.

 

 

Vzhledem k tomu, že orgány činné v trestním řízení nedokázaly za celou dobu vyšetřování předložit jiné důkazy, spekuluje se o politickém pozadí případu.

 

Pochybnosti má i Binderová. Nejprve se snažila z věci vyloučit pro údajnou podjatost. Loni v září pak vrátila spis Kořánovi k došetření. Nesouhlasila s tím, jak stanovil možnou škodu. A jeho závěry, že se Parkanová chtěla nákupem letounů zalíbit tehdejšímu premiérovi Mirku Topolánkovi a upevnit své postavení ve vládě, označila za „ryzí domněnky“. I proto, že v té době byla ministryně už v demisi. Korupční jednání předmětem žaloby není.

 

Případ, který stál Parkanovou politickou kariéru, se vleče od léta 2012. Spolu se Staňkem se měla dopustit zneužití pravomoci a porušení povinnosti při správě cizího majetku kvůli tomu, že nenechala zpracovat cenovou analýzu. Oběma hrozí až desetileté vězení.