Paroubek chce do Evropy, naopak Bobošíková končí v Suverenitě

Jiří Paroubek

Jiří Paroubek Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Během víkendu bylo na české politické scéně velmi živo. Kromě občanských demokratů totiž hýřili aktivitou i zástupci neparlamentních stran. Nejdříve Janu Bobošíkovou vystřídala v čele Suverenity Jana Volfová, pak si Piráti zvolili lídrem staronového předsedu Ivana Bartoše a dění uzavřel politický nezmar Jan Paroubek, který ohlásil kandidaturu do květnových evropských voleb.

Delegáti sobotního sjezdu Suverenity - Bloku Jany Bobošíkové změnili název partaje na Českou suverenitu a vedení převzala Jana Volfová. Bobošíková však z politiky neodchází, zůstává předsedkyní volebního bloku Hlavu vzhůru.

„Sjezd se podle našich stanov koná po každých parlamentních volbách, tedy přesně podle stanov jsme ho svolali, a protože Jana Bobošíková je předsedkyní volebního uskupení Hlavu vzhůru, tak došlo k volbě nové předsedkyně, protože dvě strany vést nemůže,“ vysvětlila Volfová.

Piráty čeká přelomový rok

Naopak členové České pirátské strany si ponechali původní vedení, když v Pardubicích opětovně zvolili za svého šéfa Ivana Bartoše. V rockovém klubu Žlutý pes pro něj hlasovalo 89 ze 116 delegátů. O funkci předsedy se ucházeli celkem tři adepti.

Výsledky stran v loňských sněmovních volbách
Jana Bobošíková v listopadových parlamentních volbách neuspěla a skončila hluboko v poli poražených. Jejímu pravicovému bloku Hlavu vzhůru dalo svůj hlas jen něco málo přes 21 tisíc občanů, tedy 0,42 procenta voličů, kteří přišli k urnám.
Pro Českou pirátskou stranu skončily poslední volby mnohem veseleji. Partaj získala 2,66 procenta hlasů, volilo ji 132 417 lidí, přitom v předchozích sněmovních volbách pro ni hlasovalo jen 0,80 procenta voličů. Piráti se sice loni nedostali parlamentu, ale získali 13milionový příspěvek na úhradu volebních nákladů.
Levicový subjekt LEV 21 ambiciózního expremiéra Jiřího Paroubka utrpěl v minulých volbách naprostý debakl, který někdejší hvězdu české politiky možná definitivně odsunul do propadliště dějin. Stranu volilo pouhých 3843 lidí, což znamenalo nicotných 0,07 procenta hlasů. Paroubek na poslance ani nekandidoval.

„Tento rok je pro Piráty přelomový. Díky tomu, že jsme získali mandát od voličů v parlamentních volbách, a tím i prostředky, budeme moci řadu činností profesionalizovat,“ uvedl v kandidátském projevu Bartoš. Podle něj jsou pro stranu nyní klíčové volby do Evropského parlamentu a komunální volby, kde chtějí Piráti oslovit více voličů než ve volbách do Sněmovny.

Paroubek chce chránit spotřebitele

V sobotu také zasedlo grémium v posledních volbách mimořádně neúspěšné strany LEV 21. Jeho členové odhlasovali, že bývalý premiér a někdejší předseda ČSSD Jiří Paroubek povede kandidátku své strany LEV 21 v květnových volbách do Evropského parlamentu.

V kampani se Paroubkův LEV hodlá tradičně zaměřit na sociální témata, dále na ochranu spotřebitele, jejíž pravidla by měla kopírovat vzory nejvyspělejších zemí EU, ochranu pracovního trhu a boj proti kriminalitě a terorismu.

GLOSA: „Bobohymna“ aneb Proč zpívající politici místo hlasů sklízí smích