Paroubkova strana LEV 21 chce příští rok do Sněmovny

Jiří Paroubek

Jiří Paroubek Zdroj: E15 Eduard Erben

Ustavující sjezd strany Národní socialisté - levice 21. století (LEV 21) dnes zvolil drtivou většinou Jiří Paroubka předsedou strany. Bývalý šéf ČSSD stranu sám založil. Cílem nového politického uskupení je podle něj dostat se v příštích volbách do Poslanecké sněmovny. Příští rok v krajských volbách bude stranu vést v Ústeckém kraji, oznámil na dnešním sjezdu.

Sjezd Paroubkovy strany v pražském Obecním domem provázely protesty jeho odpůrců z některých mimoparlamentních stran. Paroubkova strana má nyní dva poslance - svého šéfa a Jiřího Šlégra, který spolu s ním v říjnu opustil ČSSD. Kromě zhruba 230 delegátů sjezdu se do strany podle jejího mluvčího zatím příhlásilo zhruba 500 lidí.

Pro Paroubka hlasovalo při rychlé dopolední volbě předsedy 233 z 235 přítomných delegátů sjezdu. Dva se zdrželi. Místopředsedou strany se stal Šlégr. V širším vedení strany je i bývalý šéf ústecké krajské sociální demokracie a podnikatel Petr Benda.

V projevu , který zabral většinu dopoledního jednání sjezdu, Paroubek kritizoval současnou vládu i opoziční ČSSD. Té podle něj schází invence k nabízení alternativního programu proti hospodářské krizi.

LEV 21 chce podle Paroubka navázat na tradici národních socialistů předválečného Československa. „Národní socialisté byli vždy stranou levého středu a takto bychom ji chtěli budovat i dále,“ řekl. V obsáhlé prezentaci programu strany Paroubek mimo jiné varoval před zvyšováním DPH. Jeho strana prosazuje nulovou sazbu DPH u dětského oblečení, potřeb pro děti a školních učebnic.

„Předpokládáme, že budeme vstupovat do voleb za 11 měsíců ve všech krajích, kde k tomu budeme mít silnou základnu lidí, kteří budou dobrými kandidáty,“ řekl Paroubek novinářům po skončení sjezdu. Dodal, že v některých krajích čeká jeho stranu porážka, v některých úspěch. Sám prý považoval za svou morální povinnost vést kandidátku v Ústeckém kraji.

Paroubkovi kritici z České strany národně sociální tvrdí, že významnou část členů nové strany tvoří bývalí sociální demokraté, kteří k Paroubkovi „přeběhli“ z libčeveské organizace ČSSD. Na seznamu členů se podle nich často opakují stejná jména, takže se do strany údajně přihlásily celé rodiny. Podle tiskového mluvčího Paroubkovy strany ale byla z Ústeckého kraje jen zhruba třetina delegátů sjezdu. Benda ČTK řekl, že bývalých sociálních demokratů je mezi ustavujícími členy strany LEV 21 asi 20 až 30 lidí.

Ve vedení jsou i členové ČSNS 2005

Sjezd zvolil také 24členné předsednictvo strany, které navrhl její přípravný výbor. Kromě Bendy jsou v něm například i někdejší radní Ústeckého kraje a podnikatel Mirko Bernas či Jaroslav Andres, který poskytl peníze na rozjezd strany. V širším vedení strany jsou i Paroubkovi příznivci z ČSNS 2005 Palša a Jiří Pondělíček. Ze členů předsednictva si Paroubek jmenoval své místopředsedy. Vybral si Šlégra, Palšu a Terezu Holišíkovou. Ústředním tajemníkem strany jmenoval Andrese.

Paroubek novinářům řekl, že do čtrnácti dnů zveřejní jména sponzorů strany. Sjezd byl podle něj financován z darů členů. Stejný princip podle něj bude platit i pro členské příspěvky. „Bude to dobrovolné, takže pan Benda dá v řádech set tisíc korun, já v řádech desítek tisíc korun, přiměřeně podle svých možností. Řekněme, že nějaká starší důchodkyně dá třeba padesát korun, to se ve straně jako jsou národní socialisté bere ne tak úplně rovnostářsky,“ řekl Paroubek.

Proti Paroubkově straně přišla ráno demonstrovat necelá desítka příznivců krajně pravicové Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS). Protest zorganizovali i Paroubkovi odpůrci z České strany národně sociální (ČSNS). Na chodník vylepili plakáty, kde ho obvinili z narcismu a z toho, že chce ukrást historii ČSNS.

Někdejší premiér a bývalý šéf sociálních demokratů Paroubek na počátku října opustil po více než dvaceti letech parlamentní opoziční ČSSD, s níž se nepohodl. Následně oznámil vytvoření nové strany.