Páteř české ekonomiky. Menší firmy dávají práci polovině zaměstnanců

výrobce klavírů a pian Petrof

výrobce klavírů a pian Petrof Zdroj: Kubelka Tomas/E15

Přes polovinu všech pracujících v Česku zaměstnávají malé a střední podniky, které zároveň tvoří 40 procent ekonomické produkce. Navíc uskutečňují třetinu objemu všech firemních investic. Jejich majitelé vidí svou budoucnost převážně optimisticky, očekávají růst tržeb i investic, vyplývá z dat, která zveřejnila UniCredit Bank.

Podniky s méně než 250 zaměstnanci kopírují ekonomický cyklus, mají však svá specifika, uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Zaměstnanost u nich klesla od roku 2008 mírněji než v celé ekonomice, a to výhradně díky přírůstku osob samostatně výdělečně činných.

V produkci pak zaznamenal sektor od té doby výraznější a dlouhodobější propad. Také pokles jejich investic je hlubší proti celé ekonomice a prohluboval se až do roku 2012.

„Čísla naznačují, že v sektoru malých a středních podniků jsou firmy koncentrovány především v odvětvích náročnějších na pracovní sílu a méně na fixní kapitál,“ upozornil Sobíšek.

Převažují ryze české firmy

Ze statistického hlediska jsou na českém trhu tři čtvrtiny menších podniků ryze tuzemské a více než polovina z nich již oslavila své patnácté narozeniny. Nejdůležitějším oborem z pohledu zaměstnanosti a přidané hodnoty je výroba, zejména pak produkce pro automobilový průmysl.

Co do absolutního počtu ale tyto firmy nejčastěji působí v obchodě (32 procent) a službách (19 procent). Výroba je s 19 procenty až třetí v pořadí.

Optimistické vyhlídky

Podle dat UniCredit Bank až osm z deseti českých rodinných firem vnímá své budoucí vyhlídky optimisticky. Finančně očekávají v příštích třech letech většinou mírný růst nebo udržení současné úrovně tržeb. Tato očekávání se odráží i v zájmu malých a středních podniků o bankovní financování.

Klienti UniCredit Bank si dnes v ČR půjčují formou provozního nebo investičního úvěru v průměru šest milionů korun ročně.