Peake s rozšířením pravomocí NKÚ narazí, pardonuje ČEZ

Karolína Peake

Karolína Peake Zdroj: profimedia.cz

Vicepremiérka Peake a poslanec Polčák nezohlednili ve svém novém návrhu výhrady Senátu. Nejvyšší kontrolní úřad by měl mít podle nich pravomoc zaměřit se i na veřejnoprávní média nebo centrální banku. Polostátní firmy obchodovatelné na burze jako je ČEZ by však prověřovat nemohl.

Nečasův kabinet se k předloze postavil neutrálně, nezamítl ji, ale ani neschválil. „Uspokojivě neřeší výhrady, které byly k předchozímu vládnímu návrhu. Nebyl splněn předpoklad, že především námitky Senátu budou plně brány v potaz,“ řekl premiér.

Vicepremiérka a šéfka LIDEM Karolína Peake a poslanec koaliční TOP 09 Stanislav Polčák znovu navrhují, aby se pravomoci NKÚ vedle krajů a obcí rozšířily i na zdravotní pojišťovny, veřejné vysoké školy a výzkumné instituce a rovněž na příspěvkové organizace krajů a obcí.

U samospráv by však pravomoci úřadu byly okleštěné. Novela výslovně uvádí, že kontroloři by mohli prověřovat jen soulad postupu krajů a obcí se zákony. Tedy nikoli to, zda hospodaří účelně a hospodárně.

Prověrky by mohly zahrnovat i veřejnoprávní média, tedy Českou televizi, Český rozhlas a Českou tiskovou kancelář. V České národní bance by se NKÚ mohl zaměřit na dodržování právních předpisů při pořizování majetku a v provozních výdajích.

Do hledáčku kontrolorů by se podle předlohy mohly dostat rovněž firmy, v nichž drží stát, kraje nebo obce vyšší než poloviční podíl. Výjimku by však tvořily společnosti s akciemi obchodovatelnými na burze, to znamená ČEZ.

Kvůli omezením v kontrolách obcí a vynětí ČEZ dnes předlohu kritizovala šéfka opozičního klubu Věcí veřejných Kateřina Klasnová. „Pokud by tento návrh platil v praxi, NKÚ by nemohl provádět účinné kontroly,“ konstatovala. V parlamentu je nyní i návrh VV, který zahrnuje například právě polostátní firmy. O obou normách nyní rozhodnou zákonodárci.

David Klimeš: Kontroloři v obcích? Nemyslitelné