Peake se vymkla kontrole, míní politolog

Karolína Peake

Karolína Peake Zdroj: ctk

Odvolání ministryně obrany Karolíny Peake (LIDEM) může být podle politologa Zdeňka Zbořila důsledkem napětí mezi ODS a TOP 09. Peake se ale především svými rozhodnutími z předešlých dnů prý vymkla kontrole a pro premiéra Petra Nečase (ODS) nebyla loajálním partnerem.

Podle politologa se Nečas mohl dopustit chyby, když Peake jmenoval na post šéfky obrany, protože neodhadl situaci a čekal, že ministryně bude loajálnější. Zároveň Peake prý neuměla odhadnout cenu několika svých poslanců a zapomněla, že proti ní stojí politici zkušení nejen v jednáních ve Sněmovně, ale především v kuloárech. „Maximálně toho využila. Projevila se u ní naivita, ale i odvaha. Myslela si, že vzestup politické moci bude pokračovat,“ uvedl Zbořil.

V pozadí jejího odvolání je podle politologa napětí mezi ODS a TOP 09, které v poslední době bojují o dobrou pověst. Zásadní je podle Zbořila důvod, proč se Peake vůbec na úřad dostala. Údajně se o tom mohlo rozhodovat ve vedení ODS nebo TOP 09. „Peake byla využita, vytvořili si ji k obrazu svému, ale začala si klást podmínky,“ dodal politolog. Za jmenování Peake také vidí „dlouhé prsty“ bývalých úředníků obrany a s nimi spojených zbrojařských firem.

Odvolání Peake podle Zbořila zřejmě obraz Česka v zahraničí výrazně nepoškodí, nicméně je fakt, že ministerstvo obrany patří k úřadům, které jsou v Evropě hodně vidět. Co se týče dalšího vývoje po případném odchodu LIDEM z vlády, podle politologa by se nic zásadního nestalo. „Menšinová vláda by předstoupila před Sněmovnu s žádostí o důvěru. Podporu může hledat i u Víta Bárty, Věcí Veřejných a jiných dnes nezařazených poslanců,“ dodal.

Jarmara: Nečas byl i pod tlakem Klause

Politolog Tomáš Jarmara se domnívá, že od Peake bylo netaktické zejména odvolání náměstka Vlastimila Picka, protože byl v armádě dlouhá léta. „Možná tam mohly být i tlaky zevnitř ministerstva od důstojnického sboru a lidí propojených s podezřelými armádními zakázkami z minula,“ uvedl. Podle něho se však na rozhodnutí Nečase podepsal i tlak prezidenta Klause na odchod Peake. „Nečas byl v situaci, kdy by hájil ministryni proti všem, a to si myslím, že nebylo politicky dlouhodobě udržitelné,“ dodal.

V odvolání Picka, šéfa sekce vyzbrojování Pavla Bulanta a ředitele kabinetu ministra Františka Šulce vidí příčinu také politolog Daniel Kunštát. „Je to zajímavé. Pokud předseda vlády vyhodí předsedkyni koaliční strany, tak nevím, jaký je plán B, protože vláda závisí na poslaneckých hlasech Karolíny Peake a jejího okolí,“ řekl odborník.

Sobotka: Peake sehrála roli mouřenína

Předsedkyně liberálních demokratů Karolína Peake sehrála podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky roli mouřenína, který posloužil ODS i TOP 09 a nyní může jít. Podle něj předseda vlády Petr Nečas (ODS) ignoroval varování, že Peake je pro výkon této vládní funkce zcela nedůvěryhodná, nepřipravená a nekompetentní.

„Nyní působí jako premiér, který není schopen nést bez permanentní ostudy odpovědnost za personální složení vlády a mění ministry doslova jako ponožky,“ uvedl Sobotka.

Podle něj je zřejmé, že Nečas s ministerským odvoláním šéfky nejmenší koaliční strany počkal na okamžik, až bude přijat státní rozpočet a koalice ve Sněmovně opětovně prosadí zvýšení DPH a církevní restituce. „Ukazuje se, že situace vlády není ani po odchodu rebelů z klubu ODS ve skutečnosti stabilní a jen se dále zkracují intervaly mezi jednotlivými vládními krizemi,“ uvedl Sobotka. Zopakoval, že jediným řešením je dohoda o předčasných sněmovních volbách na jaře příštího roku.