Peake: V kauze MUS podá Česko civilní žalobu

Karolína Peake

Karolína Peake Zdroj: Anna Vackova, E15

V souvislosti s trestním řízením ve Švýcarsku v kauze privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS) podá Česko civilní žalobu. Serveru E15.cz to řekla vicepremiérka Karolína Peake (VV). Stejný názor má i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. O možnosti získat část z 12 miliard korun zablokovaných švýcarskými úřady bude dnes odpoledne jednat vláda.

I když šanci domoci se peněz stát neztratil, civilní žaloba je podle Peake procesně složitější a zdlouhavější. „Měli jsme možnost přihlásit se o své nároky v trestním řízení, které je mnohem jednodušší. Bohužel jsme ji propásli. Nyní budeme mít zhoršenou výchozí pozici,“ konstatovala vicepremiérka. Ta ale zároveň zdůraznila, že pokus o získání finančních prostředků je třeba učinit v každém případě.

Pochybilo ministerstvo financí

V posledních dnech se rozhořel spor mezi resorty financí a justice, kdo nese za liknavý přístup odpovědnost. Podle Peake je to ministerstvo financí, které má na starost majetkové nároky státu. „I když je otázka kompetencí v tomto případě poměrně obtížná, postup rezortu financí se mi nelíbí. Tvrzení, že se mělo nejprve vyřídit trestní řízení v Česku, je nesmyslné. Nelze směšovat trestní řízení u nás a ve Švýcarsku,“ dodala vicepremiérka.

Kalousek má jiné řešení

Podle šéfa státní pokladny Miroslava Kalouska (TOP 09) je jeho úřad připraven podat žalobu, kterou se připojí k řízení ve Švýcarsku, ale jen za předpokladu, že mu orgány činné v trestním řízení sdělí, jakým protiprávním řízením škoda vznikla. Švýcaři se Česka v minulosti dotázali, zda se chce k trestnímu řízení připojit jako poškozená strana. Stát ale nereagoval. Podle Kalouska je to možné i v současnosti, i když jiným právním mechanismem. „K řízení se lze připojit jako soukromý žalobce, viz. paragraf 122 švýcarského trestního řádu,“ řekl ministr. Dodal, že pozice státu jako poškozeného a vymáhání eventuální způsobené škody nejsou ani v tomto případě ohroženy.

Informace Česko mělo

Podle odvolaného pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly české státní zastupitelství neobdrželo informaci o tom, jaký skutek vlastně Švýcaři vyšetřovali, k čemu by se mělo Česko připojit a z jaké trestné činnosti by měly zajištěné peníze pocházet. Rampulův dočasný nástupce Stanislav Mečl uvedl, že švýcarská strana v minulosti opakovaně popsala jednání, na jehož základě měla vzniknout Česku škoda, uvedla, jak by měly tuzemské orgány při uplatnění nároku na náhradu škody postupovat, a upozornila na blížící se konec vyšetřování.

Švýcarská prokuratura koncem října informovala o tom, že viní sedm lidí, většinou Čechů, z finančních machinací v souvislosti s nejmenovanou významnou energetickou společností. Vyšetřování Švýcaři otevřeli v červnu 2005 kvůli podezření, že z MUS byly přes vedení firmy nelegálně vyvedeny peníze. Významná část majetku byla podle obžaloby převedena do Švýcarska a „vyprána“. Obžaloba zahrnuje skutky kvalifikované jako praní špinavých peněz, nekalá správa, podvod a falšování listin.