Pecina rozhodl: Policejním prezidentem je Lessy, Červíček končí

Petr Lessy

Petr Lessy Zdroj: ctk

Dvojvládí ve vedení policie končí. Ministr vnitra Martin Pecina rozhodl, že současný policejní prezident Martin Červíček byl jmenován do funkce neoprávněně. Vedení policie tak od zítřka znovu převezme jeho předchůdce Petr Lessy. Ten ale zároveň uvedl, že na funkci nelpí a novému ministrovi vnitra nabídne po ustavení vlády rezignaci. Červíček se vrací do funkce náměstka pro službu kriminální policie a vyšetřování.

Podle Peciny došlo při Červíčkově jmenování do funkce k „výraznému pochybení“. „Zjistili jsme, že tenkrát byl tak hrozný spěch s jmenováním a odvoláváním, pánové chtěli udělat všechno během jednoho dne, a došlo v výraznému pochybení při jmenování,“ podotkl Pecina na adresu svého předchůdce Jana Kubiceho, který Lessyho vyměnil za Červíčka v srpnu 2012 poté, kdy Lessyho obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů z pomluvy a zneužití pravomoci.

Oprávněnost Červíčkova jmenování přezkoumávala několik týdnů Pecinova poradní komise, která v pondělí ministrovi doporučila policejního prezidenta odvolat. Podle ní neměl Červíčka po obvinění Lessyho v srpnu 2012 odvolat z pozice náměstka policejního prezidenta tehdejší ministr vnitra Jan Kubice, ale další z Lessyho náměstků Pavel Osvald.

Lessy zdůraznil, že na postu policejního prezidenta nelpí. „Jsem připraven v okamžiku jmenování nové vlády a nového ministra vnitra dát tomuto ministrovi rezignaci na svoji funkci a po domluvě s ním v určitém časovém horizontu opustit funkci policejního prezidenta, pokud bude chtít,“ prohlásil. Tímto krokem chce „zcela odblokovat situaci“. Dodal, že do té doby nebude dělat žádné radikální personální změny.

Koaliční kandidát na ministra vnitra Milan Chovanec (ČSSD) serveru Aktuálně.cz řekl, že pro pozici policejního prezidenta nepočítá ani s Lessym, ani s Červíčkem.

Červíček chystá odvolání

Červíčkův advokát však již dříve avizoval, že v případě odstranění Červíčka z čela policie podá takzvaný rozklad, případně i žalobu k soudu.

Lessyho vrátil Pecina do služebního poměru navzdory doporučení své poradní komise začátkem prosince, čímž vzniklo dvojvládí v čele policie. Protože se Červíček odmítl funkce dobrovolně vzdát, Pecina zahájil správní řízení přezkoumávající zákonnost jeho jmenování. Červíček však naznačil, že Pecina proti němu postupuje, protože odmítl ministrovy návrhy na personální změny v policii. Ministr chtěl podle Červíčka odvolat šéfy protikorupční policie a tří krajských ředitelství.

Lessyho propustil předloni v srpnu Kubice poté, co policejního prezidenta obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů z pomluvy a zneužití pravomoci. Lessy údajně nechal uniknout do médií negativní informace o náměstkovi krajského policejního ředitelství ve Zlíně Jaroslavu Vaňkovi. Obvodní soud však následně Lessyho zprostil viny, odvolací pražský městský soud pak trestní řízení zastavil s argumentem, že ve stejné věci již bylo rozhodnuto v kázeňském řízení.

Případ Petra Lessyho
Petr Lessy byl policejním prezidentem od 24. ledna 2011 do svého odvolání 29. srpna 2012; od prosince 2012 vedl odbor bezpečnostních rizik a prevence kriminality frýdecko-místeckého magistrátu.
Poradní komise ministerstva vnitra vybrala Petra Lessyho na post policejního prezidenta 19. ledna 2011. Podle médií patřil Lessy od počátku mezi favority tehdejšího ministra vnitra Radka Johna (VV). Johnův nástupce v ministerském křesle Jan Kubice nechal výběrové řízení zpětně prověřit kvůli podezření, že bylo zmanipulované. Prověrka ukázala, že výběr šéfa policejního sboru byl nestandardní; jednalo se ale jen o procesní vady a Lessyho jmenování bylo platné.
Mezi policejním prezidentem Lessym a ministrem vnitra Kubicem vzniklo několik vážných sporů. Kubice policejního prezidenta kritizoval například za údajně nekonstruktivní přístup k návrhům ministerské komise na personální a systémové změny v policii. Kubice rovněž nechal prošetřit, zda Lessy nespáchal trestný čin překročením limitů při udělování odměn svým podřízeným. Případ vyšetřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů, která ale nezjistila, že by Lessy spáchal trestný čin. Následky pro Lessyho nemělo ani následné kázeňské řízení.
Loni v srpnu Lessy v rozhovoru pro deník Právo řekl, že ho ministr Kubice vydíral a nutil k odchodu. Kubice se proti tomu ohradil. Lessy následně tvrdil, že jeho výroky byly v médiích vytržené z kontextu.
Loni v červenci se policejní prezident Lessy dostal do sporu také s tehdejším ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09). Na jednání bezpečnostního výboru Sněmovny Lessy prohlásil, že mu Kalousek telefonoval v souvislosti s vyšetřováním kauzy podezřelého nákupu letounů CASA, v němž figurovala Kalouskova stranická kolegyně Vlasta Parkanová. Lessy tvrdil, že některé ministrovy výroky chápal jako zastrašování vyšetřovatelů. Kalousek se proti tomu ostře ohradil. Krátce poté vydal Lessy veřejné prohlášení, v němž policisty vyzval k odolnosti vůči vlivům „veřejně známých, mocných a vlivných“ lidí. Lessyho výzvu kritizoval tehdejší premiér Petr Nečas: „Pan policejní prezident se musí rozhodnout, zda je policejním prezidentem nezávislého, nestranického a nepolitického sboru, nebo zda nakročil cestou politického aktivisty,“ prohlásil premiér.
Důvodem k jeho odvolání na konci loňského srpna bylo obvinění, že počátkem září 2011 předal své mluvčí dokumenty očerňující náměstka zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka, které měly být předány médiím. Generální inspekce bezpečnostních sborů kvůli tomu Lessyho 29. srpna 2012 obvinila z pomluvy a zneužití pravomoci úřední osoby. Ministr Kubice ho ještě týž den zbavil služebního poměru. Letos v říjnu však bylo Lessyho stíhání v této věci pravomocně zastaveno soudem.
Začátkem prosince ministr vnitra v demisi Martin Pecina zrušil rozhodnutí svého předchůdce Jana Kubiceho o Lessyho propuštění a Lessy se tak po roce a čtvrt vrací do služebního poměru.

Pavel Páral: Čas policejního pořádku