Pekarová nepřizvala poslance k setkání se Zelenským ve sněmovně. Někteří to kritizují

Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) přivítala ukrajinského prezidenta Zelenského (7. 7. 2023)

Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) přivítala ukrajinského prezidenta Zelenského (7. 7. 2023) Zdroj: Blesk: Jakub Poláček

Zatímco předseda Senátu Miloš Vystrčil zorganizoval setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským za širší účasti místopředsedů a šéfů výborů, tak šéfka sněmovny Markéta Pekarová Adamová své kolegy nepřizvala.

„Musím se přiznat, že jsem z toho, jak paní předsedkyně sněmovny přistoupila k organizaci setkání s prezidentem Zelenským, velmi překvapen. Zarážející pro mne je, že místopředsedové sněmovny nejenže vůbec nebyli na tuto událost pozváni, ale ani osloveni či obeznámeni s důvody jejich vyloučení z účasti,“ řekl pro E15 místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL). 

Poslanec sice chápe, že Zelenského návštěva podléhala přísným bezpečnostním opatřením, jako příklad dává ale právě Senát, kde širší setkání zorganizovat šlo. „Doufám, že příště se budou moci všichni místopředsedové zúčastnit takových událostí bez ohledu na politickou příslušnost,“ doplnil Bartošek.

Hnutí ANO jako nejsilnější politická strana ve sněmovně nebylo podle 1. místopředsedy ANO a předsedy stínové vlády Karla Havlíčka o návštěvě oficiálně informováno.

„Návštěvu chápu spíše jako interní aktivitu pětikoalice,“ vysvětlil s tím, že se Zelenským měl už příležitost setkat se dvakrát a vztahy hodnotí kladně. „Kvitoval (Zelenskyj) postoj vlády Andreje Babiše vůči anexi Krymu, kde jsme se jednoznačně postavili na stranu Ukrajiny,“ vysvětluje Havlíček.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš byl nicméně během prezidentské volby kritizován za to, že válku zneužil jako téma ke strašení voličů. Na billboardech říkal, že nezavleče Česko do války s odkazem na svého soupeře Petra Pavla, který v minulosti působil jako voják.

Předsedkyně sněmovny Pekarová Adamová nepřizvání kolegů odůvodňuje bezpečnostními opatřeními. „V drtivé většině případů zvu na jednání s vysokými zahraničními představiteli i kolegy z vedení sněmovny, a to včetně zástupců opozice. Jednání s ukrajinským prezidentem bylo ale od počátku zamýšleno v nejužším formátu požadovaném ukrajinskou stranou s ohledem na mimořádná bezpečnostní opatření,“ řekla E15.

„Jediný rozdíl byl v tom, že v Senátu po vlastním jednání následoval ještě fototermín spolu se širším vedením horní komory. I pro mě to tedy bylo trochu překvapivé,“ dodala.

Ostatní místopředsedové a předsedkyně sněmovny situaci tak kriticky jako Bartošek nevidí. „Já to nijak úkorně neberu, po pravdě si myslím, že rozhodující bylo setkání prezidenta Zelenského s prezidentem republiky Pavlem, a zejména s panem premiérem Fialou. Tady probíhala rozhodující jednání o naší další pomoci Ukrajině či účasti našich podnikatelů na obnově Ukrajiny,“ odepsal na dotaz Jan Skopeček z ODS.

Věra Kovářová ze STAN byla tehdy nemocná, a tak situaci neřešila. Piráti nechali otázky E15 bez odpovědi. Stejně tak předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přijel za přísného utajení 7. července. Poděkoval České republice za podporu po ruské agresi a dodávku zbraní. Vyjednával také politickou podporu pro přístup Ukrajiny do NATO.