Pelta, Šlachta a Pelikán už vypovídali před sněmovní komisí

Miroslav Pelta

Miroslav Pelta Zdroj: ČTK

Robert Šlachta
Robert Šlachta
Ministr spravedlnosti Robert Pelikán
4
Fotogalerie

Sněmovní komise k únikům informací z vyšetřovacích spisů vyslechla bývalého šéfa českého fotbalu Miroslava Peltu. Odešel zhruba po hodině, svou výpověď nechtěl komentovat. Vzkázal pouze, že splnil svou občanskou povinnost. Komise už vyslechla i bývalého ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachtu. ten popřel, že by informace z vyšetřovacích spisů unikaly z útvaru pod jeho vedením. Výslech už má za sebou i ministr spravedlnosti Robert Pelikán. 

Dvaapadesátiletý Pelta je obviněn kvůli údajnému zmanipulování sportovních dotací. Měsíc strávil ve vazbě, odkud byl propuštěn na začátku června. Z policejních spisů o případu unikaly do médií informace. Dozorující státní zástupce dokonce kvůli tomu požadoval stažení jednoho z článků, protože se obával, že zveřejněné informace budou zasahovat do průběhu trestního řízení.

Pelta do Sněmovny přišel jiným než hlavním vchodem a s novináři nemluvil. Podobným způsobem sídlo dolní komory také opustil. Před vyšetřovací komisí ho vystřídal Šlachta. 

Ten do budovy Sněmovny přišel již krátce před 10:00, před novináře předstoupil až před polednem. "Komisi jsem přinesl poznatky, o které měla zájem," řekl Šlachta a dodal, že si myslí, že jí sdělil zásadní informace. Jejich povahu ale neupřesnil. Během jeho výslechu podle jeho slov zazněla i konkrétní jména, nechtěl je ale komentovat. Dodal, že on sám některá jména komisi sdělil.

Svou výpověď má za sebou i ministr spravedlnosti Robert Pelikán, který trvá na tom, že žádost o vydání jeho stranického šéfa Andreje Babiše v kauze dotace pro farmu Čapí hnízdo je motivována snahou ovlivnit výsledek říjnových sněmovních voleb.

Pelikán v rozhovoru v nejnovějším vydání týdeníku Respekt prohlásil, že policie nemohla mít žádný rozumný důvod, aby žádala o zbavení imunity Babiše a předsedy poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka právě nyní. "Já nepotřebuju žádná další fakta, krom toho, že policie to udělala po roce a půl vyšetřování před volbami," řekl. Jediným možným důvodem podat žádost před volbami podle něj je ovlivnění hlasování.

Pelikán se zveřejněním rozhovoru nesouhlasil. V magazínu proto doplnil poznámku, že vyjádřil své osobní názory, za kterými si stojí, ale neměl by je prohlašovat ve své současné funkci.

Ministr spravedlnosti dnes novinářům řekl, že jeho slova nejsou interpretována "úplně přesně nebo někdy i špatně". "Já jsem řekl, že pro ten konkrétní krok, žádost o vydání, při znalosti toho, jak funguje trestní řízení, si nedovedu představit jiný důvod než snahu ovlivnit volby a na tom trvám," řekl. Práci policie při vyšetřování kauzy hodnotit nechtěl s tím, že není účasten procesu a ani neviděl spis.

Pelikána za jeho slova kritizoval například ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který po něm požadoval vysvětlení nebo omluvu. Záležitostí se bude také příští týden zabývat sněmovní ústavně právní výbor.

Komise chce vyslechnout rovněž ředitele policejního útvaru zvláštních činností Vladimíra Šibora a Bronislava Šabršulu z policejního prezidia. Zasedat bude zhruba do 15:30. Vypovídat by měla také Lenka Bradáčová.

Komise vznikla hlavně kvůli uniklým nahrávkám rozhovorů bývalého novináře Mladé fronty Dnes (MfD) Marka Přibila s Babišem, na kterých mluvili o zveřejňování kompromitujících materiálů. Někdejší vicepremiér Babiš byl v té době majitelem vydavatelství Mafra, pod které MfD spadá. Babiš nahrávky označil za zmanipulované a za součást kampaně proti své osobě. Podal kvůli nim trestní oznámení, které ale policie odložila. Babiš i Přibil již dříve odmítli, že by měli k dispozici takzvané živé spisy, tedy spisy z vyšetřovaných kauz.

Komise má prověřit, zda nebyl porušen zákon v souvislosti s tím, že měl někdo možnost neoprávněně získávat spisy orgánů činných v trestním řízení. Má se zaměřit i na to, zda někdo takto získané informace nezneužil k ovlivňování politické soutěže nebo destabilizaci demokratického právního státu.