Pitr by měl zůstat ve švýcarské vazbě až do konce řízení o vydání

Tomáš Pitr

Tomáš Pitr Zdroj: mediafax

Kontroverzní podnikatel Tomáš Pitr by měl zůstat ve švýcarské vazbě až do skončení vydávacího řízení. Soud o jeho odvolání proti vydání do Česka zatím nerozhodl. ČTK to řekl šéf odboru vydávání švýcarského ministerstva spravedlnosti Erwin Jenni. Nechtěl odhadovat, jak dlouho by kauza mohla ještě trvat. Možné je pak totiž ještě i případně další odvolání.

Švýcarští policisté zadrželi uprchlého podnikatele loni 27. července v horském středisku Svatý Mořic. Švýcarská justice na něj o dva dny později uvalila vazbu, v níž Pitr čeká na své případné vydání do Česka. O něm švýcarské ministerstvo rozhodlo už loni v prosinci. Pitr se odvolal k soudu, verdikt zatím nepadl.

„Člověk zůstává ve Švýcarsku ve vazbě až do konce řízení. To je zásada, která je i v zákoně,“ řekl Jenni. Dodal, že neví o tom, že by tomu v Pitrově případu mělo být nějak jinak.

Potvrzuje to i české ministerstvo spravedlnosti. „Spekulace některých médií, podle nichž švýcarská vnitrostátní právní úprava stanoví maximální možnou délku extradiční vazby na jeden rok, se nezakládají na pravdě. Švýcarské právo žádnou maximální délku extradiční vazby nestanoví, tato vazba tedy není časově omezena,“ uvedla mluvčí ministerstva Tereza Palečková.

O Pitrově možném propuštění z vazby napsal o víkendu server Parlamentnilisty.cz. Odvolával se na curyšského právníka Christiana Reicha. Podle něj švýcarský federální zákon z roku 1994 ukládá, že ve vazbě nemůže být člověk déle než rok.

Podle Jenniho existují výjimky, kdy člověk ve vazbě zůstat nemusí. Důvodem je třeba špatný zdravotní stav či to, když je vydání do ciziny nepravděpodobné, nebo dokonce vyloučené. Švýcarské ministerstvo spravedlnosti o Pitrově vydání do Česka ale už rozhodlo loni 17. prosince.

Počítat se nedá ani s tím, že by podnikatel po roce ve vazbě přešel třeba do domácího vězení. „Není to u nás obvyklé. Dělá se to jen v případě, že je riziko útěku velmi malé. V tomto případě jsme vždy uváděli, že riziko je velké,“ řekl Jenni.

Pitr už dřív o propuštění z vazby žádal. Nabízel kauci 3,3 milionu švýcarských franků (nyní asi 69,7 milionu korun). Uvalení vazby napadl u švýcarských soudů. Nevyhověly mu. Jako jeden z důvodů soudci ve svých rozsudcích uváděli to, že hrozí podnikatelův útěk.

Pitr se odvolal i proti rozhodnutí o svém vydání. Případem se zabývá spolkový trestní soud v Bellinzoně. Ani po sedmi měsících verdikt zatím nepadl.

„Ministerstvo spravedlnosti se na aktuální stav extradičního řízení v pravidelných intervalech dotazuje švýcarské strany. Poslední oficiální informace pochází z 6. července 2011, kdy se švýcarský Spolkový úřad pro spravedlnost vyjádřil v tom smyslu, že řízení doposud trvá,“ uvedla Palečková.

Pokud by pak s rozsudkem nebyl podnikatel spokojen, může se obrátit ještě k nejvyššímu švýcarskému soudu. Ten je poslední instancí.

Pitra v roce 2006 soud v ČR pravomocně odsoudil za daňové delikty k pětiletému vězení. Podnikatel do věznice nenastoupil a od června 2007 se podle dostupných informací skrýval v cizině. Loni v dubnu byl v ČR pravomocně odsouzen k souhrnnému šestiletému vězení v souvislosti s podezřelými obchody s akciemi potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny. Loni v červnu mu Nejvyšší soud ČR dal šanci na obnovení jednoho z procesů.