Platy státním zaměstnancům stoupnou od listopadu, stát dá miliardu navíc

Více peněz dostalo ministerstvo spravedlnosti, platy všem bezpečnostním složkám by tak měly stoupnout o pět procent.

Více peněz dostalo ministerstvo spravedlnosti, platy všem bezpečnostním složkám by tak měly stoupnout o pět procent. Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Vláda dnes schválila v souvislosti s rozpočtem na příští rok i změny v letošním rozpočtu, podle kterých se platy státních zaměstnanců zvýší již od letošního listopadu o 3,5 procenta. Původně měly platy stoupnout až od příštího roku. Na zvýšení platů půjde letos zhruba jedna miliarda korun, kterou stát na jiné původně plánované výdaje neutratí.

Více peněz dostalo ministerstvo spravedlnosti, platy zaměstnanců bezpečnostních složek tak po listopadovém zvýšení stoupnou od nového roku o dalších 1,5 procenta.

„Vzhledem k tomu, že se letošní státní rozpočet vyvíjí velmi uspokojivě a dosáhneme výrazně nižšího schodku rozpočtu, než stát původně plánoval, rozhodli jsme se zlepšit odměňování zaměstnanců veřejného sektoru už v letošním roce. Jde o jedno z prorůstových opatření vlády, které směřuje k podpoře vyšší spotřeby domácností,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

„Detaily toho, jak si to jednotlivé resorty rozpočítají, se dolaďují. Návrh nařízení vlády je v připomínkovém řízení do konce září, a každý z nás si musí přesně zjistit, koho se to týká a jak si to chce ve svém resortu zařídit,“ řekla ministryně práce Michaela Marksová Tominová (ČSSD).

U učitelů preference praxe

Například ministerstvo školství, které letos na platy dostane o 465 milionů korun více, chce v odměňování zohlednit praxi jednotlivých pedagogů, a tak se navýšení promítne přímo do tarifů, které porostou zkušenějším pedagogům výrazněji.

„Chceme, aby to navázalo i na kariérní řád, aby ti učitelé, kteří zůstanou ve školství, měli větší plat, než měli v minulosti. U těch déle sloužících učitelů to může být až 1000 korun na plat,“ řekl novinářům ministr školství Marcel Chládek (ČSSD).

V příštím roce půjdou na navýšení platů učitelů celkem dvě miliardy korun. Další půlmiliardové náklady si vyžádá zvýšení platů nepedagogických pracovníků průměrně o 500 korun.

„Pokud jde o zaměstnance Vězeňské služby, tak tam musíme propočítat ještě stupně, v rámci kterých se bude narovnávat stav. Musíme spočítat, jaké prostředky vynaložíme,“ uvedla ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO).

Je to populismus, oponuje opozice

Vláda se zvyšováním platů podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska chová v rozporu se zákonem o rozpočtových pravidlech. „Ten předpokládá, že když je větší přírůstek příjmů z ekonomiky, než se předpokládalo, tak má být použit ke snížení schodku, nikoliv aby byl zapojen do vyšších výdajů. Tuto zásadu vláda porušuje,“ řekl. Navíc vše, co vláda dělá, je podle něj jen „rozdávání dárečků“. „Smysl je jediný - populismus,“ dodal.

Výhrady má i hnutí Úsvit. „S tímto nárůstem mezd souhlasíme, ale problémem je načasování, jelikož tyto kroky nejsou vůbec vládou rozpočtově podloženy. Jedná se tedy jen o populismus na entou a kupování hlasů před nadcházejícími volbami s tím, že si to v budoucnu stejně sami občané zaplatí,“ uvedl předseda hnutí Tomio Okamura.