Po razii čelí obvinění kriminalisté a celník, Chovanec žádá vysvětlení

Zásah. Protimafiánská a protikorupční policie pod vedením vrchní žalobkyně Lenky Bradáčové provedly několik razií. Jedna kauza se týká obchodu s citlivými informacemi, druhá údajných daňových úniků z ČKD Praha DIZ.

Zásah. Protimafiánská a protikorupční policie pod vedením vrchní žalobkyně Lenky Bradáčové provedly několik razií. Jedna kauza se týká obchodu s citlivými informacemi, druhá údajných daňových úniků z ČKD Praha DIZ. Zdroj: CTK

Vysoce postaveného detektiva protikorupční policie, dalšího kriminalistu a také člena celní správy začal po dvoudenní razii stíhat Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Včera zasahoval i v kanceláři pražské městské státní zástupkyně Dagmar Máchové. Ta mimo jiné dozorovala kauzu Opencard, jejíž hlavní část šla do ztracena.

Obvinění tří lidí ze zneužití pravomoci a přijetí úplatku potvrdila pražská vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová. „Trestná činnost souvisí s neoprávněným předáváním informací z probíhajících trestních řízení a informací z uzavřených systémů bezpečnostních složek,“ uvedla s tím, že vyšetřování případu zahájila koncem srpna 2013.

Chovanec: Proč vyšetřování nevede GIBS?

Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) by měla Bradáčová i útvar vedený Robertem Šlachtou vysvětlit, proč vyšetřování ve vnitřních strukturách policie a celní správy nevedla Generální inspekce bezpečnostních sborů. Chovanec připomněl, že spolu s olomouckou kauzou Vidkun jde už o druhý případ kriminality v bezpečnostních složkách, kterým se nezabývala inspekce. „Pokud by to mělo pokračovat, tak se pojďme bavit o tom, jestli inspekce v této podobě má smysl,“ řekl.

Bradáčová k tomu bez bližších podrobností uvedla, že k převedení věci na protimafiánský útvar ji vedly ekonomické důvody a „samotné naplnění účelu trestního řízení, a to přesto, že obecná příslušnost zde svědčila pro GIBS“.

Policie navštívila také ČKD Praha DIZ
Protikorupční policie spolu s celníky a finanční správou včera prohledávala kanceláře společnosti ČKD Praha DIZ, která se podílela na stavbě tunelu Blanka. Zasahovala i v areálu na pražském Bohdalci, kde sídlí celá skupina ČKD Group. „Jelikož se jedná o prvotní fázi trestního řízení, neposkytujeme o věci žádné informace. Právě probíhají úkony trestního řízení,“ uvedla pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, která případ dozoruje. Údajně se týká delší dobu trvajícího podezření z rozsáhlých daňových úniků.

Podle dostupných informací zásah souvisel s dlouhodobými úniky citlivých informací od některých policistů a státních zástupců směrem k organizovanému zločinu, pražskému podsvětí a vlivným lobbistům.

Některá média razii spojovala také s odposlechy nalezenými v kancelářích odboru hospodářské kriminality pražské policie, který vyšetřuje případ Čapí hnízdo. To kategoricky odmítl náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube. „Lživé je i to, že by v této souvislosti byl někdo odstaven od tohoto případu,“ dodal v narážce na kriminalistu Pavla Nevtípila. Právě ten možné zneužití evropských dotací holdingem Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO) vyšetřuje.