Poděkujte lidem pomáhajícím uprchlíkům, žádají zelení od Zemana

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: CTK

Strana zelených požádala prezidenta Miloše Zemana, aby při příležitosti středečního udílení státních vyznamenání ocenil dobrovolníky, kteří pomáhají uprchlíkům v nynější migrační krizi. Udělení řádu či medaile pro ně zelení nežádají, prezident by jim měl ale vhodným způsobem poděkovat

Zemanovi, jenž čelí kritice i ze zahraničí za některé své výroky o uprchlících z arabských zemí, to napsali předsedkyně zelených Jana Drápalová a senátor Václav Láska v otevřeném dopise z 23. října, který dnes zveřejnili. Zeman by měl podle nich ocenit práci dobrovolnických týmů, které pomáhají zmírňovat utrpení uprchlíků na maďarských hranicích, srbsko-chorvatském pomezí nebo i na pražském hlavním nádraží.

„Český právní řád nezná možnost ocenit vyznamenáním skupinu lidí. Domníváme se ale, že jistě v rámci této slavnostní příležitosti dokážete najít vhodný způsob, jak za tyto inspirativní příklady mezilidské solidarity a osobní statečnosti českým dobrovolníkům poděkovat,“ napsali zelení Zemanovi.

Obnovení důvěry

Dobrovolníci si podle nich ze svého působení často odnášejí pocit, že státy a vládní úřady v mnoha zemích Evropy svou funkci neplní, jak by měly, a jejich důvěra ve stát a demokracii tak klesá. „Vědomí, že důležitosti a hodnoty jejich práce si je vědom nejvyšší státní představitel, by tuto důvěru pomohlo obnovit,“ míní Drápalová s Láskou.

Ocenění dobrovolníků by podle nich bylo v souladu s hodnotami, za které Zeman udělil vyznamenání zachránci českých židovských dětí Nicholasi Wintonovi nebo bývalému rakouskému kancléři Franzi Vranitzkému, jehož země poskytovala azyl uprchlíků z někdejšího komunistického Československa.

Zeman se opakovaně kriticky vyjadřoval na adresu běženců z nynější migrační vlny a varoval před nebezpečím, jaké by mohli představovat pro Evropu. Naposledy v neděli uvedl, že si většina uprchlíků nezaslouží soucit, protože jsou to zpravidla mladí, zdraví a dobře materiálně zajištění muži. Jeho postoje odmítla většina českých politiků, ale i třeba vysoký komisař OSN pro lidská práva.