Podepsáno. Irák koupí letouny L-159 za čtyři miliardy korun

Letouny L-159

Letouny L-159 Zdroj: CC BY-SA 2.0: Milan Nykodym via Wikimedia

Dvanáct nepotřebných letadel L-159 české armády zamíří do Iráku. Bagdád za ně zaplatí přibližně čtyři miliardy korun. Tamní ministerstvo obrany prý stroje potřebuje k výcviku pilotů. Letouny by měly na východ zamířit nejpozději letos v září. O vydání vývozní licence v případě L-159 musí rozhodnout licenční správa ministerstva průmyslu a obchodu.

O bitevníky české výroby projevil Irák zájem už v roce 2012. Tehdy mělo jít o 28 letadel za zhruba 19,2 miliardy korun. Nakonec se však Bagdád rozhodl pro korejské stroje. Korejská firma prý ale nebyla schopná dodržet datum dodávky, proto se Bagdád znovu obrátil na Prahu.

Podle serveru lidovky.cz je celková hodnota nynějšího obchodu 200 milionů dolarů, tedy zhruba čtyři miliardy korun. Zatím podle webu není jasné, kolik peněz na obchodu vydělá ministerstvo obrany. Podle mluvčího ministerstva Jana Pejška zatím resort oficiálně neobdržel informaci o tom, že Aero podepsalo s Iráčany smlouvu. Tiskový odbor tak nemá ani přesný údaj, kolik letounů chce Bagdád koupit.

Armáda má celkem 36 zakonzervovaných bitevníků, 26 z nich je ve stavu, že se dají relativně rychle prodat. Zbylých deset by před prodejem potřebovalo větší technickou péči, řekl Pejšek.

Bývalý náčelník generálního Štábu Jiří dnes prohlásil, že Iráčané potřebují bitevníky jako cvičné stroje pro piloty, kteří budou později létat na amerických stíhačkách F-16.

Obchodování s vojenským materiálem
Vývoz letounů L-159 podléhá režimu zákona o zahraničním obchodu s vojenským materiálem. O vydání licence rozhoduje licenční správa ministerstva průmyslu a obchodu ve správním řízení. „Licenční správa dosud neeviduje žádnou žádost o udělení vývozní licence k vývozu letounů L 159,“ uvedl Tomáš Loskot z tiskového oddělení MPO.

Smlouva s Američany do konce měsíce

Podle dnešního vyjádření ministerstva obrany by měla být tento měsíc podepsána smlouva o prodeji L-159 americké firmě Draken International. Už loni v listopadu tehdejší ministr obrany Vlastimil Picek oznámil, že armáda je blízko prodeji 28 nepotřebných bitevníků L-159 americké firmě Draken International. Společnost měla zájem o 24 provozuschopných strojů a o čtyři na náhradní díly. Smlouva měla být podepsána v lednu. Lidové noviny ale již dříve uvedly, že tento kontrakt doposud podepsán nebyl.

Vojenské letectvo má 72 bitevníků, za které zaplatilo 51 miliard korun. Piloti ale potřebují jen zhruba třetinu z nich. Zakonzervováno je výše zmíněných 36 strojů.

Pokusy o prodeje L-159 do zahraničí:
Ambiciózní projekt letounů L-159 měl představovat záchranu společnosti Aero Vodochody a být jedním z pilířů českého zbrojního průmyslu. Armáda si objednala 72 strojů, z nichž ale využívá jen třetinu a zbytek se snaží prodat. O totéž usiluje i společnost Aero.
Blízko kontraktu na prodej L-159 bylo Aero v roce 2003. Český letoun se tehdy dostal do užšího výběru v soutěži indického letectva na nové cvičné stroje. Indie ale nakonec dala přednost britským strojům Hawk. Další jednání se uskutečnila například v Keni, Egyptě, Indonésii, Izraeli a Nigérii, na Filipínách nebo v Bolívii. Z evropských zemí se o L-159 zajímaly Slovensko, Polsko, Řecko a Maďarsko.
Pokus o prodej českých bitevníků do Bolívie a Venezuely údajně zablokovaly Spojené státy. Možnost USA blokovat export letadel je dána vysokým podílem amerických technologií.
Pět L-159 bylo součástí kontraktu na nákup transportních letadel CASA pro českou armádu. Česko tři letadla CASA od konsorcia EADS koupilo, čtvrtý stroj vyměnilo za pět letounů L-159. EADS je plánoval využívat při výcviku španělských pilotů. Dvě dvoumístné L-159 ale konsorcium českému letectvu vrátilo jako součást kompenzací za zpoždění při zprovozňování systému ochrany letounů CASA. Zbylé tři stroje prodal EADS soukromému zájemci z USA.
V říjnu 2012 vypsalo české ministerstvo obrany veřejnou obchodní soutěž na prodej osmi L-159. Počátkem loňského února byl ale tendr zrušen s tím, že zájemci nenabídli dost peněz.
Na podzim 2012 projevil zájem o L-159 Irák, který chtěl koupit 28 dvoumístných strojů, z toho 24 úplně nových. Z obchodu ale podle médií sešlo, kontrakt získala jihokorejská Korea Aerospace Industries.
O L-159 projevil loni v dubnu zájem afghánský prezident Hamíd Karzáí. O měsíc později oznámil premiér Petr Nečas (ODS), že L-159 se zúčastní tendru na výcvikové letouny v Polsku. Posléze ale Aero z polského tendru odstoupilo, letouny má dodat italská Alenia Aermacchi.
Letos v lednu vláda v demisi schválila návrh na prodej L-159 americké společnosti Draken International. První stroje by do USA měly zamířit koncem roku, firma má zájem až o 28 bitevníků. Kontrakt však podle Lidových novin dosud podepsán nebyl.

Jana Havligerová: Za svou armádu se stydět nemusíme