Podnikatelé si dupli za stavební novelu. Na současná pravidla prý doplácí celá ekonomika

Ilustrační foto stavebnictví

Ilustrační foto stavebnictví Zdroj: ctk

ilustrační foto
2
Fotogalerie

Stávající stavební řízení zpomalují růst ekonomiky a zhoršují konkurenceschopnost České republiky. Tvrdí to zástupci podnikatelů a průmyslníků, kteří v úterý vyzvali senátory ke schválení novely stavebního zákona ve znění, jež horní komoře předložila Poslanecká sněmovna. Senát má novelu zákona na programu schůze začínající ve středu. Její zastánci si od ní slibují zrychlení stavebního řízení, podle kritiků naopak znamená okleštění práv občanů do něho mluvit. 

„Z aktuálních statistik OECD a Světové banky vyplývá, že Česko je hluboko pod evropským i světovým průměrem v délce povolovacích řízení a realizace staveb obecně,“ píší ve společném prohlášení šéfové Svazu průmyslu, Hospodářské komory a Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů.

Osud novely v horní komoře je zatím nejasný. „Názorů je spousta, netroufnu si predikovat,“ řekl E15 senátor Ladislav Kos z Hnutí pro Prahu 11, který k novele předložil pozměňovací návrh. „Vrací účast spolků do územních a stavebních řízení, která neprocházejí velkou EIA (studie vlivu stavby na životní prostředí – pozn. red.),“ vysvětluje jeho obsah Kos.

S argumenty podnikatelských asociací souhlasí jen zčásti. „Hospodářství Česka ženou dopředu velké stavební záměry. U nich stejně velká EIA bude probíhat. A tam ani novela účast spolků nevylučuje,“ uvedl senátor.

Ústavně-právní výbor Senátu novelu zamítl, hospodářský ji naopak podpořil, garanční výbor pro veřejnou správu a územní rozvoj pak žádné usnesení nepřijal. Kartami může zamíchat i nepřítomnost osmi senátorů, kteří jsou na služební cestě.

Za novelu zákona se vedle podnikatelů postavili i developeři. „Stavebnictví patří mezi základní pilíře české ekonomiky a již několik let se potýká se zásadními problémy. Privátní stavby i stavby veřejného zájmu trpí zdlouhavým procesem a možností obstrukcí, ačkoli na jejich realizaci čeká široká veřejnost,“ uvedl ředitel Asociace developerů České republiky Tomáš Kadeřábek. Získání povolení pro větší projekty se podle sdružení trvá šest až deset let.

Kritici naopak novelu čtou jako okleštění práv veřejnosti do stavebního řízení mluvit. „Schválení pozměňovacího návrhu bylo odůvodněno tím, že účast ekologických spolků jen prodlužuje správní řízení, a proto nejjednodušší způsob je tyto spolky vyloučit ze správního řízení,“ argumentuje advokátka a někdejší ministryně spravedlnosti Hana Marvanová. Největší průtahy stavebních řízení podle ní vznikají ze strany úřadů a soudů.