Podpis amnestie jsem s Klausem směnil, řekl Nečas Nagyové

Expremiér Petr Nečas přichází 14. 11. 2013 na policejní služebnu v Praze k výslechu v kauze bývalé šéfky svého kabinetu a nynější manželky Jany Nečasové (dříve Nagyové).

Expremiér Petr Nečas přichází 14. 11. 2013 na policejní služebnu v Praze k výslechu v kauze bývalé šéfky svého kabinetu a nynější manželky Jany Nečasové (dříve Nagyové). Zdroj: ctk

Bývalý premiér Petr Nečas letos v lednu řekl šéfce svého kabinetu Janě Nagyové (nyní Nečasové), že svůj spolupodpis pod novoroční amnestií prezidenta Václava Klause vyměnil za souhlas prezidenta s konsolidačním balíčkem připraveným tehdejší vládou. Policie rozhovor odposlouchávala.

Petr Nečas prezidentovu amnestii kontrasignoval bez projednání ve vládě. „Amnestie je strašný průšvih,“ řekl tehdejší premiér podle policejního spisu Nagyové a dodal, že „může říct otevřeně, že šlo o podpis za podpis“. Policií odposlouchávaný rozhovor, o kterém informoval server Aktuálně.cz, se odehrál letos 5. ledna odpoledne. Podle serveru informaci potvrdil jeden z advokátů, kteří měli možnost se seznámit s policejním spisem v kauze Nagyová. Nečas to dříve i nyní popřel.

Podle Nečasova aktuálního vyjádření je tato věta vytržena z kontextu, prý nepopisuje nic jiného než pocit, že nepodepsat amnestii by nebylo férové. „Jde o pocitové konstatování, ve kterém říkám, že nevidím jediný důvod, když prezident, přestože nesouhlasil s konsolidačním balíčkem a podepsal ho, tak bych viděl já jako lidsky nefér, kdybych začal svůj krok podmiňovat,“ řekl někdejší předseda ODS.

Informaci ale popřeli bývalý Klausův tajemník Petr Hájek i dřívější šéf politického odboru Klausovy kanceláře Ladislav Jakl. „Ne, tu informaci jsem neměl a u ničeho takového jsem nebyl. Slyším to poprvé,“ řekl serveru Hájek. „Takovou dohodu vylučuji,“ uvedl Jakl. Ještě v lednu takový „obchod“ popřel i Nečas.

Nečase je možné stíhat

Amnestie propustila na svobodu zhruba 6500 vězňů a prominula podmíněné a alternativní tresty desetitisícům dalších lidí. Obsahovala mimo jiné aboliční článek, který se vztahoval na některé rozsáhlé hospodářské kauzy s miliardovými škodami - například Progres Investu a H-Systemu. K autorství tohoto článku v amnestii se dodnes nikdo nezná. Vyšetřování protikorupční policie vyloučilo, že by na Klausovu amnestii měly vliv úplatky.

Co říká článek II Klausovy amnestie
Nařizuji, aby bylo zastaveno pravomocně neskončené trestní stíhání, s výjimkou trestního stíhání proti uprchlému, od jehož zahájení k 1. lednu 2013 uplynulo více než 8 let, pro trestné činy, za něž trestní zákoník stanoví trest odnětí svobody nepřevyšující deset let.

S využitím policejních odposlechů obvinilo olomoucké vrchní státní zastupitelství Nagyovou, dva bývalé šéfy Vojenského zpravodajství Milana Kovandu a Ondreje Páleníka a zpravodajce Jana Pohůnka ze zneužití rozvědky ke sledování tří osob včetně bývalé Nečasovy manželky Radky. Sledování údajně nařídila Nagyová. Server E15.cz jako první zveřejnil kompletní sdělení obvinění bývalé vrchní ředitelce kabinetu předsedy vlády Janě Nagyové, Romanu Bočkovi, Ivanu Fuksovi, Marku Šnajdrovi a Petru Tluchořovi.

Spekulovalo se, že policie by mohla obvinit i Nečase v souvislosti s druhou větví případu jeho nynější manželky Nagyové, kterou je údajné uplacení tří někdejších poslanců ODS Petra Tluchoře, Marka Šnajdra a Ivana Fuksy. To se ale zatím nestalo. Nejvyšší soud v říjnu rozhodl, že Nečase na rozdíl od trojice exposlanců je možné stíhat. Chránila ho totiž pouze procesní imunita vztahující se na projevy se Sněmovně.