Pojištění na nadstandardní péči narazilo na nezájem

Příliv soukromých peněz z komerčního pojištění se ani rok po zavedení nadstandardů ve zdravotnictví nekoná. O pojištění na nadstandard nemají lidé zájem. Přesto chtějí být pojišťovny „u toho“.

Nové pojištění nadstandardu ve zdravotnictví představila Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra (ZPMV). V prvních týdnech, kdy jej nabízela, ale získala jen pár klientů. „Je to průzkum bojem, sami jsme zvědaví, jaký zájem bude,“ říká ředitel ZPMV Jaromír Gajdáček. Ve spolupráci s pojišťovnou Ergo nabízí pojištění, které kryje nadstandardní fixační sádry, ale i zubní péči nebo náklady při pobytu v nemocnici. „Je jen otázkou času, kdy se systém nadstandardů v Česku rozjede naplno,“ říká Gajdáček.

Také Pojišťovna VZP, a.s., propojená se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, nabízí od loňského léta pojištění nadstandardní sádry, očních čoček a očkování včetně pojištění na výběr lékaře k operaci a porodu. „Zájem z řad veřejnosti zatím není velký,“ řekl mluvčí zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý.

Důvod, proč se komerčnímu připojištění ve zdravotnictví nedaří, je jednoduchý. Množina toho, za co je možné si ve zdravotnictví připlatit, je malá a nejasná.

Od ledna 2012 si pacient může připlatit za lehkou sádru, lepší oční čočky při operaci šedého zákalu nebo některá očkování. Příplatek za výběr lékaře je možný od června 2012. Dříve si lidé mohli platit jen za to, na co nepřispívají zdravotní pojišťovny, například lepší ubytovací služby. Podle odhadů ministerstva se za nadstandardy v prvním pololetí minulého roku vybralo 30 až 40 milionů korun.

Pojištění nového poplatku za volbu operatéra zkusila zavést Česká pojišťovna Zdraví. „Z dosavadních výsledků vyplývá, že česká veřejnost ani zdravotnická zařízení na toto nijak zásadně nezareagovaly,“ uvádí Miloš Panýr z vedení ČP Zdraví. „Obecně téma nadstandardu ve zdravotnictví za perspektivní považujeme. Ale vlastní nadstandardní zdravotní služby zatím velký prostor pro komerční pojištění netvoří,“ dodává Panýr.

Na zavedení nadstandardů podali hned v prosinci 2011 poslanci ČSSD ústavní stížnost. Soud ale dosud nerozhodl. Soudci Jiřímu Muchovi, kterému byl spis přidělen, na konci ledna skončil mandát a věc bude přidělena některému z jeho kolegů.

O možnostech připojištění ve zdravotnictví je ochoten diskutovat i stínový ministr zdravotnictví ČSSD Jan Žaloudík. „Lze o nich jednat za předpokladu, že svobodnější volba jedněch neomezí solidaritu a volbu jiných ve zdravotní péči nutné a potřebné,“ míní Žaloudík.