Policejní zásah v ČEZ: stopy vedou k lobbistům a jejich solárnímu byznysu

ČEZ

ČEZ Zdroj: Jan Rasch, Euro E15

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zasahoval v energetické společnosti ČEZ. Zásah souvisí se solární energetikou. Policejní zdroje týdeníku Euro upozornily, že detektivové prověřují lobbisty, kteří fotovoltaické elektrárny, které později skoupil ČEZ, postavili a vlastnili. V této souvislosti byla zmiňována především jména Romana Janouška a Ivo Rittiga.

„Provádíme úkony trestního řízení. Kde a proč nekomentujeme. Informace poskytuje pouze Vrchní státní zastupitelství v Praze,“ uvedl k zásahu mluvčí útvaru Pavel Hanták.

Policisté firmu požádali o vydání několika vytipovaných dokumentů, podkladů a o součinnost při vyšetřování. ČEZ vyhradil ve své centrále místnost, kde aktuálně policie studuje vybrané materiály a jedná se zaměstnanci firmy. „Podle informací, které nám byly sděleny, Policie prošetřuje podezření z trestné činnosti týkající se oblasti FVE elektráren, díky které mohl být ČEZ poškozen,“ sdělil týdeníku Euro mluvčí společnosti Ladislav Kříž.

„Jediné prohlášení, které mohu dát, je, že Vrchní státní zastupitelství v Praze dozoruje trestní věc, v níž dnešního dne policie koná úkony a dotýká se solárních elektráren,“ dodala vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová.

Razie souvisí s obří elektrárnou v Ralsku

Kvůli podvodům se solárními elektrárnami podával před časem několik desítek trestních oznámení Energetický regulační úřad (ERÚ). Aktuální razie ale podle neoficiálních informací Eura z vyšetřování se získáváním licencí nesouvisí. Na této linii vyšetřování dozorovalo Vrchní státní zastupitelství v Olomouci.

Policie ale teď pod dozorem Lenky Bradáčové prověřuje především vlastnické převody solárních zdrojů, které později skončily v majetku ČEZ. Týkat se to tak může především obrovské solární elektrárny v Ralsku, u níž padala právě jména zmiňovaných lobbistů Janouška a Rittiga. Zmiňovaná elektrárna by navíc logicky spadala do místní příslušnosti právě úřadu Bradáčové.

V hledáčku jsou Topolánek, přátelé exministrů, Janoušek nabo Dalík

Týdeník Euro již v létě informoval o tom, že se Robert Šlachta s Ivem Ištvanem chystají vyšetřit podezřelé obchody v solární energetice.

Akce měla podle informací Eura zasáhnout české solární barony z daňových rájů, politické lobbisty a politiky. Chystalo se velké zatýkání kvůli nelegálnímu byznysu v solární energetice. Že na tom detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a jihomoravské kriminální policie pod dozorem žalobce Iva Ištvana a jeho lidí intenzivně pracovali, potvrdilo již v červenci několik důvěryhodných zdrojů z policie a justice.

Robert Šlachta, Ivo IštvanRobert Šlachta, Ivo Ištvan | ctkRobert Šlachta a Ivo Ištvan si po kauze Jany Nagyové, vojenského zpravodajství a „rebelů“ ODS vyšlápli na rybu z největších - energetický gigant ČEZ

Klíčem k případu jsou podvody a nezákonné výnosy z provozu solárních elektráren. Policisté mají v hledáčku zvučná jména kmotrů a politických podnikatelů, která se kolem solárního byznysu pohybují, namátkou Romana Janouška. Policie se dále zajímá o podnikatele Michala Zahradníčka, bývalého partnera exministryně informatiky Dany Bérové, a o olomouckého podnikatele a přítele exministra vnitra ODS Ivana Langera Ivana Kyselého (ten se proti těmto informacím striktně ohradil).

Detektivové také prověřují informace o možných solárních aktivitách Mirka Topolánka a Marka Dalíka, Jiřího Paroubka a dalších v minulosti i současnosti politicky činných osob, kteří mohou mít vztah k solárním zdrojům. Valnou část podkladů získávají od ERÚ.

ÚOOZ vyšetřování ještě v létě popíral. Jenže týdeník Euro má potvrzeno, že kvůli solárnímu byznysu jsou v úzkém kontaktu s ředitelkou ERÚ Alenou Vitáskovou nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, vrchní státní zástupce z Olomouce Ivo Ištvan, lidé z vedení českobudějovické expozitury ÚOOZ a jihomoravské kriminální policie.

Amun.Re opět na scéně?

ČEZ se v minulosti stál předmětem zájmu protikorupční policie v souvislosti s koupí solární elektrárny od firmy Amun.Re. Policie případ otevřela koncem loňského roku a později odložila, letos v březnu oznámila, že se okolnostmi transakce znovu zabývá. ČEZ od firmy Amun.Re koupil za pět miliard korun obří solární parky na Českolipsku. V médiích se objevily informace o tom, že firma Amun.Re má nejasnou vlastnickou strukturu, za kterou se mohou skrývat vlivní lobbisté.

V solárním byznysu ČEZ utratil v minulých letech miliardy korun. Vykupoval totiž solární elektrárny od řady soukromých vlastníků. V několika případech šlo o firmy s nejasnou vlastnickou strukturou nepřímo napojené na kontroverzní podnikatele. Polostátní podnik v tom ale doposud nespatřoval žádné pochybení, uvedla Česká televize.

Největší solární komplexy v ČR a jejich vlastnická struktura
ElektrárnaInstalovaný výkon (MW)MajitelVlastnická struktura
Ralsko (okres Česká Lípa)38,3ČEZa.s. s majoritním podílem státu
Nová Ves-Vepřek (okres Mělník)35,1FVE CZECH NOVUMs.r.o., většinový vlastník Decci a.s. má akcie na majitele
Ševětín (okres České Budějovice)29,9 ČEZa.s. s majoritním podílem státu
Chomutov26Z-Group Steel Holdinga.s. s akciemi na jméno
Brno Tuřany21,2Brno Solar Parka.s. s akciemi na jméno; poloviční podíl v ní vlastní firmy s akciemi na majitele
Mimoň (okres Česká Lípa)17,5ČEZa.s. s majoritním podílem státu
Vranovská Ves (okres Znojmo16ČEZ a.s. s majoritním podílem státu
Stříbro (okres Tachov)13,6Solar Stříbro s.r.o., němečtí vlastníci
Uherský Brod (okres Uherské Hradiště)10,2Divaliaa.s., její vlastník Milplace a.s. má akcie na majitele
Chrudichromy (okres Blansko)10Photon Park, Photon Forests.r.o., jejich vlastníky jsou firmy Porubovka a.s. a Depohyl a.s. s akciemi na majitele
Letkov (okres Plzeň - jih)10SPLa.s. s akciemi na majitele
Líně (okres Plzeň - sever)10Signo Solar PP01s.r.o., vlastníci z Norska
Zašová (okres Vsetín)9,2Ren Power CZa.s. s akciemi na jméno
Zakřany (okres Brno - venkov)8,4Papenos.r.o.
Oslavany (okres Brno - venkov)8EnergoHelisa.s. s akciemi na majitele
Tuchlovice okres Kladno)7,8FVE Tuchlovices.r.o., vlastněná firmou Škoda Investment a.s., která má nizozemského majitele
Sokolnice (okres Brno - venkov)7,5Papeno 2s.r.o.
Bařice-Velké Těšany (okres Kroměříž)7,3Ren Power CZa.s. s akciemi na jméno
Vlkoš (okres Hodonín)6,8Top Centrums.r.o.
Raková (okres Prostějov)6,5Rekmans.r.o.
Zdroj: ERÚ, www.justice.cz

Solární podvody: v hledáčku jsou projekty s miliardovými dotacemi