Policie chce stíhat exnáměstka Pečenku za smlouvu VZP s protonovým centrem

Antonín Pečenka

Antonín Pečenka Zdroj: Novak Tomas/Euro

Protikorupční policie navrhla obžalovat jednoho obviněného kvůli způsobu uzavření smlouvy o smlouvě budoucí mezi Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) a protonovým centrem. Podle dřívějších informací čelí v kauze obvinění z pokusu o zneužití pravomoci exnáměstek ministra zdravotnictví Antonín Pečenka. Jako nucený správce VZP smlouvu údajně uzavřel bez projednání na ministerstvu a bez výběrového řízení.

Policie zahájila trestní stíhání v listopadu 2013. Případ se týká smlouvy VZP s firmou Proton Therapy Centre Czech z roku 2006, která zaručovala protonovému centru na 15 let miliardu korun ročně za léčení 1600 klientů pojišťovny s rakovinou. Pečenka, kterého do funkce nuceného správce pojišťovny jmenoval jako svého náměstka tehdejší ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD), údajně uzavření smlouvy náležitě neprojednal a navíc ji hned potvrdil razítkem ministerstva zdravotnictví.

Pečenka dříve uvedl, že podle něj je smlouva platná a upozornil na to, že prošla právním auditem. Pojišťovna na požadavky zakotvené ve smlouvě o smlouvě budoucí nicméně odmítla přistoupit. Spor o platnost dokumentu centrum prohrálo, poté začalo ceny pro VZP zvyšovat - za jedno záření požadovalo nejprve 39 tisíc korun, letos 55 tisíc korun.

Vybudování centra stálo 3,5 miliardy korun

Proton Therapy Center je soukromý projekt v areálu Nemocnice Na Bulovce, který využívá pro léčení nádorových onemocnění protonové záření. Protonové centrum funguje od prosince 2012, jeho vznik si vyžádal 3,5 miliardy korun. Má smlouvu s Vojenskou zdravotní pojišťovnou, Českou průmyslovou zdravotní pojišťovnou a Oborovou zdravotní pojišťovnou, ostatní zaměstnanecké pojišťovny o ní vyjednávají. Správní rada VZP schválila návrh smlouvy s úhradou ozařování do 50 milionů korun ročně, což centrum odmítlo.

Protonová léčba je doporučena pro léčení nádorů hlavy, krku, mozku a centrální nervové soustavy, nádorů v páteři, rakoviny prostaty, lymfomů a nádorů u dětí. Metoda protonového záření je vysoce přesná a šetrná, podle kritiků však také drahá.

Správce Pečenka v Protonovém centru několik let působil
V dubnu 2006 uzavřel tehdejší nucený správce VZP Antonín Pečenka za pojišťovnu smlouvu o smlouvě budoucí, která VZP zavázala po dobu 15 let hradit Protonovému centru léčbu 1650 jejích klientů ročně při ceně 26 tisíc Kč za jedno ozáření. Uvážíme-li, že každý pacient potřebuje průměrně 22 až 25 ozáření, jedná se o kontrakt až za 15 miliard. VZP však smlouvu neuznává a centrum proto proti ní vyvolalo arbitráž. Na podporu centra vznikla také petice Hlas pro život.
Nucenou správu, která trvala od listopadu 2005 do května 2006, na VZP uvalil tehdejší ministr zdravotnictví David Rath a do funkce nuceného správce dosadil svého náměstka Pečenku, který měl prověřit a zlepšit hospodaření pojišťovny. Pečenka později v Protonovém centru několik let působil. Nakonec se však s majiteli centra rozešel a v roce 2012 založil konkurenční firmu Proton centrum Praha, jejímž cílem by mohlo být centrum převzít, když se k tomu naskytne příležitost.
Soukromé protonové centrum vybudované v Praze na Bulovce za 3,5 miliardy korun využívá k léčbě nádorů vysoce přesnou a šetrnou, podle kritiků ale drahou metodu protonového záření. Léčba, která se aplikuje po celém světě od roku 1992, umožňuje širší spektrum léčby nádorů v blízkosti životně důležitých orgánů, a to s minimálním poškozením zdravých tkání. Vlastníkem centra je společnost Immorent PTC ze skupiny Erste Group Immorent, provozovatelem firma Proton Therapy Center Czech vlastněná bratry Pavlem a Václavem Laštovkovými. Pražské Protonové centrumPražské Protonové centrum | Protonove centrum