Policie obvinila exšéfa DPP Dvořáka a Rittigova obchodního partnera

Martin Dvořák

Martin Dvořák Zdroj: Jiri Kotatko

Protikorupční policie obvinila pět lidí kvůli předraženému tisku jízdenek pražského dopravního podniku firmou Neograph. Podle České televize jsou mezi nimi exředitel podniku Martin Dvořák, šéf představenstva Neographu Jan Janků, obchodní partner kontroverzního lobbisty Iva Rittiga Peter Kmeť a bývalý ekonomický ředitel DPP Ivo Štika.

Pražský dopravní podnik v případu figuruje jako poškozený. Papírové jízdenky mu dodávala společnost Neograph. V minulosti se spekulovalo o tom, že firmy napojené na Rittiga měly mít 17haléřovou provizi z každého prodaného lístku. Podle Nadačního fondu proti korupci to činilo sedm milionů korun ročně.

Kromě tisku papírových jízdenek pro dopravní podnik obvinění souvisí také s realizací projektu elektronické jízdenky, uvedl dozorující žalobce Adam Borgula z Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Podle Borguly je jeden člověk podezřelý z pletich při veřejné soutěži a porušování povinnosti při správě cizího majetku a další tři jsou podezřelí z napomáhání těmto činům. V případě prokázání viny jim hrozí až osm let vězení. Dva obviněné navíc policie viní ještě ze spáchání přečinu sjednání výhody při zadání veřejné zakázky při veřejné soutěži.

Borgula řekl, že nyní byl obviněn i jeden z lidí stíhaných již dříve v související kauze dopravního podniku. „Je tam shodná osoba mezi těmi dvěma usneseními o zahájení trestního stíhání. K tomu můžu dodat, že ty dvě trestní věci byly spojeny v jednu,“ uvedl žalobce. Zda byl znovu obviněn právě Dvořák, ale odmítl komentovat. Dodal, že policie se zajímá i o další, zhruba pět let staré smlouvy pražského dopravního podniku.

Miliony na Panenské ostrovy

Na okolnosti ohledně tisku jízdenek pražské hromadné dopravy před dvěma lety poprvé upozornil spolupracovník Nadačního fondu proti korupci Karel Randák. Tehdy uvedl, že aby Neograph získal zakázku na dodávku jízdenek, musel v roce 2007 přistoupit na podmínku, že vztah mezi ním a dopravním podnikem bude zajišťovat právě zprostředkovatelská firma Cokeville Assets.

Neograph se Cokevillu zavázal platit 17 haléřů za jeden lístek, ačkoliv za to nic nedostával. Fond upozornil na to, že Cokeville Assets má uzavřenu konzultační a poradenskou smlouvu s lobbistou Rittigem, a že je tedy pravděpodobné, že koncovým příjemcem 17 haléřů za jízdenku byl právě on.

Vedoucím tuzemské organizační složky Cokeville Assets je jeden z aktuálně obviněných lidí, právník Peter Kmeť, který patří mezi klienty Rittigovy dvorní advokátní kanceláře Šachta & Partners (dnes MSB Legal).

Policii se nelíbí ani prodej jízdenek ve vestibulech

Dvořák již čelí obvinění z porušování povinnosti při správě cizího majetku a z pletich při veřejné soutěži v souvislosti s výběrovým řízením pražského dopravního podniku na prodej jízdenek ve vestibulech metra. Podle kriminalistů byla údajně předražená zakázka zmanipulována ve prospěch firmy Cross Point.

Bývalý šéf DPP obvinění vytrvale odmítá. „Všechny věci, o kterých se mluvilo a z kterých jsem obviněn, jsou podloženy právními a znaleckými stanovisky, které jasně říkají, že nevznikla žádná škoda a vše bylo dle zákona o zadávání veřejných zakázek,“ řekl Dvořák České televizi.

Mezi stíhanými v této části kauzy je podle médií i bývalý radní pro dopravu Radovan Šteiner, exředitel úseku služeb dopravního podniku Tomáš Petana a jednatel firmy Cross Point Pavel Švarc.