Policie ukončila vyšetřování sedmi lidí v kauze Mostecké uhelné

Protikorupční policie ukončila vyšetřování rozsáhlé kauzy Mostecké uhelné společnosti (MUS), ve které se pro podezření z tunelování a podvodného ovládnutí společnosti zodpovídá od roku 2012 sedm lidí včetně pěti bývalých manažerů. Uvedla to Česká televize. Návrh na obžalobu by měl být podán pravděpodobně v polovině roku, uvedl státní zástupce Petr Šereda z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.

„Nyní bude následovat administrativní uzavření spisu a jeho příprava k procesu seznámení obviněných se spisovým materiálem. Poté budou moci obvinění učinit případné návrhy na doplnění vyšetřování. Jakmile policejní orgán o takových návrzích rozhodne, bude spis předložen státnímu zástupci k rozhodnutí,“ uvedl Šereda. Spis je ale podle něj mimořádně rozsáhlý, jde o více než sto tisíc listů, proto celý proces potrvá minimálně do poloviny letošního roku.

V případu se zodpovídají bývalí manažeři a vlastníci dolů Antonín Koláček, Marek Čmejla, Jiří Diviš, Oldřich Klimecký a Petr Kraus, v červnu 2012 byli obviněni ze zneužití informace a postavení v obchodním styku. Policie je podezřívá, že z MUS vyvedli 150 milionů dolarů, tedy přes tři miliardy korun, které využili na nákup akcií MUS.

Policie je viní také z podvodu při privatizaci této firmy v roce 1999. Podle žalobce způsobili státu škodu přes 1,6 miliardy korun. V kauze byl obviněn také miliardář Luboš Měkota, který však v roce 2013 zemřel. Někdejší šéfové MUS od počátku trestní stíhání odmítají.

Švýcarský verdikt

Případem se zabývá také švýcarská justice; soud v Bellinzoně na podzim roku 2013 za podvody a praní špinavých peněz potrestal muže nepodmíněnými tresty vězení od roku a čtyř měsíců do čtyř let a čtyř měsíců. Bývalí manažeři se proti verdiktu odvolali.

Vedle bývalých manažerů dolů jsou v kauze stíháni také bývalý náměstek ministra průmyslu Robert Sýkora za přijímání úplatku a zbrojař Pavel Musela z podplácení. Podle žalobce jejich stíhání souvisí s rozhodováním vlády o prodeji akcií MUS.

Policie v souvislosti s tímto případem už na konci roku 2012 obstavila podezřelým majetek a v jeho zabavování pokračovala i loni, kdy bylo zabaveno dalších několik set milionů korun od společnosti, která v případu figuruje. Obstaveny byly také dvě nemovitosti v centru Prahy, které patří firmě uhlobarona Antonína Koláčka.

Vyšetřování divoké privatizace MUS trvá již dvanáct let
Listopad 1993 - Spojením bývalých státních podniků Doly a úpravny Komořany, Doly Ležáky a Doly Hlubina vznikla MUS. Část akcií firmy šla do kuponové privatizace, další část akcií stát rozdal městům a obcím. Státu zůstal zhruba 46procentní podíl.
Květen 1998 - Stát ztratil kontrolu nad MUS. Doly ovládla neprůhledná společnost Appian Group, která skoupila dostupné akcie MUS prostřednictvím firmy Investenergy.
29. července 1999 - Vláda Miloše Zemana (ČSSD) prodala firmě Investenergy resp. Appian Group zbylý státní podíl za 650 milionů korun.
21. listopadu 2003 - Česká televize uvedla, že privatizaci MUS zkoumá protikorupční policie. Vyšetřovatelé prověřovali, zda MUS nebyla ovládnuta za peníze určené na budoucí rekultivace. V létě 2008 byl případ odložen.
2003 - Majetek Appian Group koupil investiční fond Appian Central European Development Fund, spravovaný investiční bankou Credit Suisse First Boston.
11. března 2005 - Novým majitelem mosteckých dolů se stala Severočeská uhelná (SU), kterou ovládala čtveřice manažerů a členů statutárních orgánů Appian Group a MUS ve složení Antonín Koláček, Luboš Měkota, Vasil Bobela a Petr Pudil. Ti následně své podíly převedli na firmu Czech Coal N.V.
Červen 2005 - Švýcarská policie začala vyšetřovat podezření, že z MUS byly nelegálně vyvedeny peníze, jež byly poté „vyprány“ právě ve Švýcarsku.
16. května 2006 - Menšinový podíl v dolech získala Indoverse Czech Coal Investments Limited podnikatele Pavla Tykače.
11. března 2008 - Koláček a Měkota prodali své podíly v důlní firmě svým dosavadním partnerům Bobelovi a Pudilovi.
Červenec 2009 - Česká nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká oznámila, že na základě výsledků vyšetřování švýcarských orgánů nechala kauzu privatizace MUS znovu otevřít.
Prosinec 2010 - Stoprocentním vlastníkem dolů se stala Tykačova Indoverse Czech Coal Investments Limited.
24. října 2011 - Švýcarská prokuratura obžalovala z praní špinavých peněz a dalších machinací ve vztahu s MUS sedm lidí.
13. listopadu 2011 - Nejvyšší státní zastupitelství oznámilo, že ČR ztratila možnost uplatnit v trestním řízení ve Švýcarsku nárok na náhradu škody. Švýcaři se předtím opakovaně dotazovali, zda se chce k trestnímu řízení připojit jako poškozená strana, české úřady ale včas nereagovaly.
13. listopadu 2011 - Nejvyšší státní zastupitelství oznámilo, že ČR ztratila možnost uplatnit v trestním řízení ve Švýcarsku nárok na náhradu škody. Švýcaři se předtím opakovaně dotazovali, zda se chce k trestnímu řízení připojit jako poškozená strana, české úřady ale včas nereagovaly.
5. června 2012 - Ministerstvo financí podalo jménem ČR trestní oznámení na šest bývalých manažerů MUS a rovněž uplatnilo nárok na náhradu škody.
20. června 2012 - Česká policie oznámila, že začala stíhat Antonína Koláčka, Marka Čmejlu, Jiřího Diviše, Luboše Měkotu, Oldřicha Klimeckého a Petra Krause pro podezření, že vyvedli ze společnosti 150 milionů dolarů a použili je na nákup jejích akcií. K obvinění z trestných činů zneužití informace a postavení v obchodním styku přibylo v říjnu ještě obvinění z podvodu při privatizaci.
9. března 2013 - Stíhaný Luboš Měkota zemřel.
10. října 2013 - Švýcarský soud uznal vinnými Diviše, Koláčka, Čmejlu, Krause i Klimeckého z podvodů a praní špinavých peněz. Uložil jim nepodmíněné tresty vězení od roku a čtyř měsíců do čtyř let a čtyř měsíců a podmínečné pokuty. Belgičan De Groote, který Appian v minulosti v České republice reprezentoval, dostal pouze peněžitý trest.
Červen 2014 - Manažeři nepravomocně odsouzení v kauze MUS obdrželi od švýcarského soudu písemné odůvodnění rozsudku, proti kterému se v červenci odvolali. Začátkem srpna pak advokátka manažerů oznámila, že budou u švýcarského odvolacího soudu požadovat veřejné projednání věci. Řízení dosud nezačalo.
4. února 2015 - Olomoucké vrchní státní zastupitelství, které kauzu MUS dozoruje, oznámilo, že chce případ uzavřít do poloviny roku 2015. Ohlášený termín se později posunul, nejprve na konec loňského roku a před Vánocemi pak žalobci řekli, že by vyšetřování mělo být ukončeno letos v lednu.
29. ledna 2016 - Protikorupční policie ukončila vyšetřování kauzy MUS, ve které se pro podezření z tunelování a podvodného ovládnutí společnosti zodpovídá od roku 2012 sedm lidí včetně pěti bývalých manažerů. Návrh na obžalobu by měl být podán pravděpodobně v polovině roku.

Antonín Koláček: Švýcarsko touží ponechat si naše peníze