Policie: v kauze Promopro padlo deset obvinění

Společnost Promopro zajišťovala dodávky audiovizuální techniky na konference v Praze a regionech před třemi lety, v době českého předsednictví EU.

Společnost Promopro zajišťovala dodávky audiovizuální techniky na konference v Praze a regionech před třemi lety, v době českého předsednictví EU.

Protikorupční policie obvinila v případu sporné zakázky pro firmu Promopro z doby českého předsednictví EU deset lidí. Tři z nich jsou bývalí zaměstnanci státu, informoval dnes mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Podle detektivů byla zakázka předražená zhruba o 388 milionů korun. Podle dřívějších informací policie obvinila 12 lidí.

Trojici bývalých zaměstnanců viní policisté z pletich při veřejné soutěži a veřejné dražbě, zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Podle dřívějších informací serveru Aktuálně.cz obvinila policie bývalou náměstkyni ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) Janu Hendrichovou a také tehdejší ředitele odborů Radomíra Karlíka a Davida Mlíčka. Vondra přitom jako vicepremiér pro EU za přípravu předsednictví zodpovídal.

Podle informací E15 mezi jsou mezi obviněnými také majitel Promopra Jaroslav Veselý, Vlastimil Maxa z firmy NWDC, kterou si Promopro najala, a Václav Čada, společník firmy Damovo, které měla patřit audiovizuální technika pro zajištění předsednictví. Ty policisté podezírají z legalizace výnosů z trestné činnosti, tedy praní špinavých peněz, a podvodu.

Policii se podařilo ve spolupráci s Finančním analytickým útvarem ministerstva financí, od kterého obdržela trestní oznámení, zablokovat 135 milionů na jednom ze zahraničních účtů. „Vzhledem k tomu, že realizace případu ještě neskončila, kdy náš útvar stále provádí úkony v trestním řízení, nebudeme k věci zatím poskytovat další informace,“ sdělil Ibehej.

Společnost Promopro zajišťovala dodávky audiovizuální techniky na konference v Praze a regionech před třemi lety, v době českého předsednictví EU. Od úřadu vlády dostala zaplaceno zhruba 550 milionů korun. Podle ministerstva financí ale není zřejmé, co stát získal asi za polovinu plateb.

Zhruba 135 milionů korun z celkové částky podle ministerstva financí skončilo v Rakousku na účtu firmy Deeside Service Solutions. Peníze pak odcházely na další rakouské účty. Ke všem měl tehdy dispoziční právo bývalý Vondrův podřízený Libor Veverka, který je podle ministerstva propojen s majitelem Promopro Veselým a který je spolu s Veverkou také mezi obviněnými.

Dalších 44,8 milionu korun skončilo podle MF na soukromých účtech majitelů společnosti Promopro manželů Veselých a 61 milionů byl zisk Promopra v roce 2009. Tokem peněz se zabývá i rakouské státní zastupitelství.

Zakázku získala firma Promopro bez výběrového řízení. Podle dřívějších vyjádření úřadu vlády bylo hlavním důvodem využití jednacího řízení bez uveřejnění to, že exkluzivním provozovatelem a dodavatelem techniky a služeb bylo v Kongresovém centru Praha právě Promopro. Proto bylo z organizačního hlediska vhodné a z koordinačního hlediska méně náročné jednat s jedním partnerem, který navíc disponoval bezpečnostními prověrkami, vysvětlil úřad.