Policii jsem příliš nepomohla, řekla po výpovědi Němcová

Miroslava Němcová

Miroslava Němcová Zdroj: Robert Zlatohlavek, E15

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) dnes vypovídala na policii v souvislosti s kauzou bývalé spolupracovnice odstupujícího premiéra a předsedy ODS Jany Nagyové. V budově Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu v ulici Na Perštýně strávila zhruba hodinu a čekajícím novinářům řekla, že policii zřejmě příliš nepomohla.

„Bylo to takové, že jsem asi moc nepomohla celému řešení, protože já jsem opravdu u ničeho nebyla, takže mé svědectví bylo stručné,“ řekla Němcová při odchodu novinářům. Uvedla, že kriminalisté se ptali na to, zda věděla něco o plánech poslanců předtím, než se vzdali mandátu, a zda byla u nějakých jednání. „Zopakovala jsem, že jsem u žádných jednání nebyla. Myslím, že pro celé další řízení jsem nebyla nic platná, nicméně jako svědek jsem sem chtěla jít, protože nemám důvod se žádné svědecké výpovědi vyhýbat,“ dodala.

Nagyová, někdejší šéfka kabinetu předsedy vlády Petra Nečase, je podle policie zapletena do dvou kauz - nelegálního sledování Nečasovy ženy i dalších zaměstnanců úřadu vlády a údajné politické korupce. Výpověď Němcové se zřejmě týkala druhého případu, v němž čelí bývalí poslanci ODS Marek Šnajdr, Petr Tluchoř a Ivan Fuksa obvinění, že složili mandáty za slib dalších výhod.

Jak mělo údajné uplácení „rebelů“ ODS probíhat? Čtěte policejní dokument exkluzivně na E15.cz:

Kauza Nagyová graduje: v odposleších figurují i šéfové ČEZ a Českých drah

Dopoledne policisté podle informací ČTK vyslýchali pracovnici úřadu vlády Patricii Urbanovou. Ve středu vyslechli Miroslava Beneše, bývalého předsedu dozorčí rady Čepra a bývalého místopředsedu ODS. Policie v obvinění uvádí, že exposlanci Šnajdrovi byl poskytnut úplatek ve formě zvolení předsedou dozorčí rady Čepra, a to 20. prosince 2012. Jediným akcionářem Čepra je Česká republika, respektive ministerstvo financí.

Úplatek trojici poslanců ODS měl podle obvinění slíbit expremiér Nečas, který také údajně zajistil jeho poskytnutí. Spekulovalo se proto, že by se do hledáčku policie mohl dostat i on. Zatím však policie o jeho vydání ke stíhání nepožádala.

Nečas ještě na policii nevypovídal. Dopisem proto vyzval státního zástupce, aby byl vyslechnut. Naznačil, že někteří lidé v kauze mohou být záměrně dlouho drženi ve vazbě pod záminkou ovlivňování svědků.

Před dvěma týdny Na Perštýně ke kauze vypovídal končící ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který poté uvedl, že konstrukce státního zástupce připomíná spíše třídní nenávist než právní názor. Trojice exposlanců je podle něj obviněna proto, že „se rozhodla pracovat“.

Jan Hrbáček: Příště si můžou přijít i pro vás

Zahraniční média: Češi v deziluzi ze své kradoucí a opilé elity