Policisté si u filmu nelegálně přivydělávali i stovky tisíc korun ročně

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Tomas Kubelka

Státní zastupitelství obvinilo 18 policistů ze zneužití pravomoci úřední osoby a přijetí úplatku kvůli jejich nelegální práci pro filmaře, uvedla to mluvčí policejní inspekce Radka Sandorová. Inspekce v sobotu 17 policistů zadržela, jeden z podezřelých je zatím v zahraničí. Na údajného organizátora trestné činnosti byl podán návrh na uvalení vazby. Obviněným hrozí až osmileté odnětí svobody.

Inspekce v sobotu zadržela 16 policistů z krajského ředitelství v Praze a jednoho ze Středočeského kraje. Skupina se prý nechávala nelegálně najímat na práci firmou, která zajišťovala různé činnosti pro filmový průmysl. Policisté například odkláněli dopravu nebo uzavírali prostory.

Odměna za účast na akci činila pro každého policistu nejméně dva tisíce korun. Někteří z nich si podle Sandorové dokázali svůj finanční rozpočet vylepšit řádově až o několik stovek tisíc korun ročně.

„Tuto nelegální činnost prováděli přibližně deset let, domněnky, podle nichž se jí dopouštěli kvůli letošnímu snížení platů, nejsou tedy na místě,“ řekla mluvčí. Příslušníkům bezpečnostních složek se od ledna snížily platové tarify přibližně o deset procent, odbory však upozornily, že kvůli škrtání různých příplatků bude propad vyšší. Policisté ale vedle služby nesmějí vykonávat žádnou jinou výdělečnou činnost kromě práce vědecké, pedagogické, publicistické, literární nebo umělecké.

Načerno pracovali v uniformě, se zbraní a v době pracovní neschopnosti

Inspekce zjistila, že podezřelí při akcích používali služební stejnokroj a služební zbraně, nebo jejich plastové napodobeniny, někdy také záměrně označovali své uniformy jiným identifikačním číslem. Obvinění údajně také zneužívali policejní informační systém pro zjišťování informací o majitelích aut parkujících v místech vyhrazených pro natáčení.

Podle Sandorové se kvůli této činnosti policisté uvolňovali ze služeb, někteří ji vykonávali i v době pracovní neschopnosti. „Policisté mnohdy dokázali odpracovat až 36 hodin pro firmu a následně nastoupit do služby,“ upozornila mluvčí. Dodala, že v několika případech lidé tyto policisty žádali o pomoc v domnění, že jde o skutečnou policejní hlídku. Pomoci se jim ale nedostalo.

Policie s filmaři spolupracuje zadarmo

Podle mluvčí pražské policie Andrey Zoulové podobné činnosti vykonává policie na žádost filmařů nebo organizátorů akce, a to bezplatně v rámci dohledu nad veřejným pořádkem a plynulostí dopravy. Pořadatelé ale musejí zažádat o pomoc s dostatečným předstihem. Policie jim vyjde vstříc v okamžiku, kdy má dostatek sil na zajištění akce. Rozhodnutí je na vedení policie. „Když se na nás například obrátí na poslední chvíli, když musíme zajišťovat uzavírky v době dopravní špičky, tak je odmítneme,“ řekla mluvčí s tím, že žádosti filmařů jsou často nadsazené.

Filmaři i pořadatelé akcí musí navíc získat takzvané dopravně-inženýrské povolení, které v Praze vydává magistrát. V případě záboru nějakého území musí zaplatit správní poplatek, který se počítá od metru čtverečního. V Praze 1 také místní radnice požaduje od filmařů příspěvek do bezpečnostního fondu za to, že omezují místní obyvatele. „Toto vše asi chtěli dotyční policisté obejít,“ dodala Zoulová.

Filmaři policii neplatí ani v okamžiku, když se policista dostane do role herce a například před kamerou na objednávku projíždí se zapnutými majáčky nebo „zatýká“ zločince. I takové policistovo působení ale musí schválit vedení policie a řídí se přísnými pravidly. Policista nesmí působit v reklamě a natáčení ho nesmí příliš zdržet. „Děláme to bezplatně a v době služby, ne v pracovním volnu,“ zdůraznila Zoulová.

Z trestné činnosti bylo obviněno 16 policistů pražské policie, jeden příslušník cizinecké policie z Prahy-Ruzyně a jeden středočeský policista pracující ve vedoucí funkci.