Čtyři křesla u stolku, šest na spaní. Čeští politici by mohli létat v modelu Bombardier Global 5000

Bombardier Global 5000 (ilustrační foto)

Bombardier Global 5000 (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia

Bombardier Global 5000 (ilustrační foto)
Bombardier Global 5000 (ilustrační foto)
Bombardier Global 5000 (ilustrační foto)
Letiště Kbely
Vládní letoun Challenger (Vyzyvatel)
6
Fotogalerie

Ministerstvo obrany vybírá nový malý přepravní letoun pro tuzemské ústavní činitele. A momentálně přebírá tři nabídky. V tendru, který je tématem několika posledních měsíců, dostalo všechny tři na letoun Global 5000 od firmy Bombardier. V pátek to uvedl náměstek ministra obrany pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic Filip Říha, konkrétní  jména uchazečů - tedy subjektů, které nyní budou s ministerstvem vést jednání ale neuvedl. 

Ministerstvo obrany vypsalo v létě tendr na malé letadlo schopné přepravit 14 až 19 cestujících, mohlo být nové i použité. Do výběrového řízení se tehdy přihlásil jen jeden uchazeč, který navíc nesplnil stanovené požadavky. Obrana proto zakázku zrušila a v polovině října vypsala znovu. Podle Říhy dostala tři nabídky, které úřad vyhodnocuje. "Jsme před výběrem dodavatele," řekl. Úřad bude podle něj chtít nyní zakázku dokončit v co nejkratším čase.

Ministerstvo chce, aby ve stroji byla nejméně čtyři křesla u stolku a aby bylo možné v něm vytvořit nejméně šest míst na spaní například ve formě rozložitelných polohovatelných křesel nebo divanu. Koupit plánuje nový dvoumotorový letoun nebo stroj vyrobený od ledna 2012, v takovém případě ale nesmí mít nalétáno více než 4000 hodin. Má být schopen s deseti cestujícími doletu více než 8000 kilometrů. Nový letoun bude z kategorie business jet.

Říha potřebu nákupu nového stroje zdůvodnil zastaralostí některých letadel, které má armáda pro přepravu ústavních představitelů k dispozici. "Nemyslím si, že by ta flotila byla špatná, ale v některých ohledech už některé letouny mají své nejlepší za sebou," poznamenal. Provozované letouny podle něj nejsou v žádném případě nebezpečné. "Ale doba jde dál, musíme mít odpovídající techniku i pro přepravu ústavních činitelů," řekl.

Global 5000 je dvoumotorový proudový letoun vyráběný kanadskou firmou Bombardier. Je schopen přepravit 16 pasažérů.