Politický marketing a vyhozené peníze? Sdružení kritizují okolnosti nákupu Čapkovy vily

Čapkova vila

Čapkova vila Zdroj: Anna Vackova, E15

Čapkova vila
Čapkova vila
Čapkova vila
Čapkova vila
Čapkova vila
12
Fotogalerie
Nedávný nákup části dvojvily bratří Čapků radnicí Prahy 10 za 44 milionů korun vzbudil kromě nadšených také kritické reakce.

Radnice desátého pražského obvodu prezentovala, že primárním cílem koupě, která proběhla na konci září, byla záchrana Čapkova kulturního odkazu. Například Olga Richterová z občanského sdružení Zaostřeno na Desítku ale tvrdí, že objekt a jméno jeho prvního slavného obyvatele byl v době předvolební kampaně do Poslanecké sněmovny použit pro zviditelnění desítkových politiků.

Podle tvrzení iniciativy občanských sdružení na Praze 10 „Společně pro Desítku“ obsahovaly propagační akce a tiskoviny spojené s oslavou koupě vily jména všech kandidátů do Poslanecké sněmovny za Prahu 10, zahrnovaly mimo jiné i speciálně uzpůsobenou divadelní show „Partička“, a celkem přišly obecní pokladnu na více než dva miliony korun.

Iniciativa „Společně pro Desítku“ proto vyzvala k zahájení otevřené odborné diskuse o smysluplném a ekonomicky udržitelném využití Čapkovy vily a uspořádala 16. ledna v Městské knihovně veřejnou debatu. Sešlo se kolem sedmdesáti účastníků, kteří v napěchovaném sále napříč generacemi zažili, jak silně odkaz Karla Čapka ve společnosti rezonuje.

V úvodu debaty zazněly odborné příspěvky Zdeňka Freislebena, ředitele Památníku národního písemnictví, a historika architektury Zdeňka Lukeše. Díky tomu, že se diskuze zúčastnil i zástupce Úřadu, koordinátor komunikace s občanskými sdruženími z Odboru kultury a projektů, dozvěděli se přítomní, jaké jsou současné záměry politiků s vilou: ustavit pracovní komisi a poté komisi odbornou a předat vilu do správy buď nově založené obecně prospěšné společnosti či příspěvkové organizace, anebo nové akciové společnosti. Velkým tématem v následné diskusi byla otázka, jak kulturního dědictví využívat k posilování lokální identity a jaká míra (sebe)propagace politiků na daném tématu je ještě vhodná.

Vinohradská vila, ve které před 80 lety bydlel a tvořil jeden z nejvýznamnějších českých spisovatelů, Karel Čapek, zažila na podzim loňského roku své patrně nejrušnější období od dob, kdy se v podkroví ve 30. letech 20. století scházeli legendární „Pátečníci“, včetně prvního československého prezidenta T. G. Masaryka.

Majitel části dvojvily Karel Scheinpflug , prasynovec Olgy Scheinpflugové, se rozhodl svůj podíl prodat. V médiích proběhly spekulace o tom, že o vilu mají zájem soukromí investoři s nejasnými úmysly a státní instituce s celorepublikovou působností se mezi zájemce o koupi nezařadili. V červnu 2013 zastupitelstvo Prahy 10 odsouhlasilo záměr nemovitost do majetku své městské části koupit, což se stalo v září, za odhadní cenu 44 milionů korun.