Poslanci ANO souhlasí s koaliční smlouvou, zbývá dojednat vládu

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš Zdroj: CTK - Katerina Sulova

Poslanci hnutí ANO souhlasí s návrhem koaliční smlouvy š ČSSD a KDU-ČSL. Hnutí to oznámilo dnes po jednání poslaneckého klubu. Smlouvu ještě musí podpořit také výbor hnutí ANO, zasedne nad ní ve středu. Zbývá ještě dojednat rozložení sil ve vládě.

„Všichni přítomní poslanci zvedli ruku pro, a tím jsme učinili první krok v našem schvalovacím procesu,“ informoval šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

Vznikající trojkoalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL představila koaliční smlouvu minulý týden. Slibuje zvyšování důchodů i minimální mzdy. Zruší většinu zdravotnických poplatků. Od příštího roku plánuje snížit DPH na léky, knihy, dětskou výživu a pleny. K dodržení nejvýše tříprocentního deficitu veřejných financí má vést lepší výběr daní i hledání úspor ve státní správě. „Musíme ukázat, že nahoře se už nebude krást,“ uvedl šéf ANO Andrej Babiš s tím, že „všechny naše resorty budou brutálně šetřit”.

Odbory: Dohodu chválíme, ale kdo to zaplatí?

Odboráři koaliční dohodu politikům pochválili. Vítají především návrhy na zvýšení minimální mzdy, zrušení druhého pilíře důchodové reformy a větší podporu rodin s dětmi.

„Obecně je možné zcela zodpovědně říci, že koaliční smlouva jde ve svých návrzích směrem, který odpovídá směru politiky ČMKOS,“ uvedl místopředseda ČMKOS Václav Pícl. „Je to nejlepší koaliční dohoda za posledních 23 let,“ uvedl předseda odborového svazu Kovo Josef Středula. Řadu věcí, jako například energetickou koncepci, je ovšem podle něj třeba ještě dořešit.

Problémem je pak v koaliční smlouvě podle odborářů, jak budou všechna navržená opatření financována. „Celková bilance deklarovaných opatření na příjmové a výdajové straně veřejných rozpočtů při snaze udržet schodek pod třemi procenty HDP je nejasná a může skrývat problémy. Koaliční dohoda se totiž na příjmové straně spoléhá především na vnitřní úspory v chodu státu,“ uvedly odbory. Nedostatečné množství zdrojů je přitom podle Středuly obrovské a nelze se spoléhat jen na peníze z EU.